GRUNNFARNES: Årsaken er at tiltaket er så stort at det omfattes av reguleringsplikt i plan- og bygningsloven.

Fylkesmannens vedtak kommer etter klage fra eierne av to fritidshus i nærheten av fiskehjellene. Hytteeierne har i hele prosessen vært kritisk til utvidelse av hjellkapasiteten fordi det etter deres syn ville medføre økt plage av lukt, støy og fluer.

Fylkesmannen har imidlertid ingen innvendinger mot at Torsken kommune ga dispensasjon fra formålet i arealplanen til å anvende masseuttaket til tørking av fiskehoder.

– Ulempene naboene anfører er ikke noe vesentlig, sier kommunaldirektør Jan-Peder Andreassen hos fylkesmannen.

– Men det kommunen har gjort feil er å ikke ta hensyn til at å avsette et så stort areal til tørking av fiskehoder — over 10 mål — er omfattet av reguleringsplikt i plan- og bygningsloven, sier han.

Uten tillatelse

Andreassen konstaterer dermed at hjellene som i dag er ført opp i masseuttaket, står der uten tillatelse.

– Kommunen kan eventuelt pålegge Nergård å regulere området, eller Nergård kan søke om dispensasjon fra reguleringsplikten. Vedtaket kommunen så gjør vil være påklagbart hos oss, sier Andreassen.

– Beklagelig

– Det er beklagelig at vi ikke har vært mer presis i ordlyden. I vårt vedtak har vi gitt dispensasjon fra arealplanen til oppføring av fiskehjeller. Vi burde i tillegg ha tatt med at vi at vi gir dispensasjon fra reguleringsplikten, sier Torsken-ordfører Fred Flakstad og forklarer at kommunen ikke har ønsket å lage noen reguleringsplan for området.

– En reguleringsplan tar tid og koster penger. Siden det heller ikke er noe komplekst bygg som skal føres opp, har vi ikke sett en reguleringsplan som nødvendig, sier Torsken-ordfører Fred Flakstad.

– Saka har vært forelagt fylkesmannen tidligere, og jeg synes det er rart at reguleringplikten ikke ble påpekt da. Men lovverket er klart, og det skal vi forholde oss til. Dette er en sak vi ønsker å få i orden. Både for Nergård, bygda og kommunen er det ekstremt viktig at bedriften får fortsette sin nisjeproduksjon med tørking av fiskehoder, sier Fred Flakstad.

Ytterst i bygda har Nergård fordoblet hjellkapasiteten for tørking av fiskehoder. Foto: Vidar Bjørkli