SALANGSVERKET: Salangsfisk AS søkte om tillatelse til en produksjonskapasitet på seks millioner sjødyktig settefisk per år. Lenge etter anleggsarbeidet var påbegynt avslo Mattilsynet søknaden blant annet fordi settefiskanlegget ligger for nært Salaks sitt slakteri og slaktemerder i Rotvika.

Vil bli godkjent

Avstanden er målt til omkring to kilometer. Veiledende minsteavstand til andre akvakulturanlegg fra Mattilsynet er fem kilometer. Mattilsynet begrunnet avslaget med smitterisiko. Folkebladet tok mandag kontakt med avdelingsleder Katrine Flostrand ved Mattilsynet Midtre-Hålogaland.

– Vi venter nå på ytterligere dokumentasjon. Slikt sett avventer vi til vi har fått dokumentene. Det dreier seg om en bedre sikring og kontroll av sjøvannet som skal inn i anlegget. Dette er for å sikre at fisken i settefiskanlegget ikke blir smitta av det sjøvannet som tas inn, sier hun.

– Men ligger Salangsfisk AS nå an til å få det godkjent?

– Jada, de gjør det. Men vi må få denne dokumentasjonen først, svarer hun.

Fornøyd

Ken Rune Bekkeli i Salangsfisk AS forteller at det er dags for den aller siste salva på tomta og byggearbeidene skal i gang. Han forteller at prosjektet er i løypa.

– Naturlig nok kommer det ei bekymring når det dukker opp slike usikkerheter. Jeg er selvfølgelig fornøyd med at det går i orden, sier Bekkeli.

– Vi har noen tekniske løsninger som vi skal ha på plass. Leverandørene skal stille med godkjent utstyr. Jeg trodde jeg skulle få denne dokumentasjonen i forrige uke fra leverandøren. Utstyret må være godkjent fra Veterinærinstituttet. Nytt moderne utstyr må gjennom en slik prosess først, forklarer han.

Sikrer fisken

– Har dette ført til store endringer for dere?

– Nei, ikke store endringer på selve anlegget, men vi tar en del kostnader på vannbehandlingsanlegget som vi ikke har budsjettert med. Men dette er våres største interesse å være med på for å trygge verdiene. Dette vil sikre fisken i anlegget. Anlegget er mer eller mindre lukka, du drar ikke inn mye fremmedstoffer på grunn av at vannet resirkuleres. Men om du får inn noe er det vanskelig å få det ut igjen, sier Bekkeli.

– Derfor er det viktig å ha stålkontroll på hva som kommer inn. Etter min mening er det viktigere å ha fokus på dette kontra avstanden i luftlinje til Rotvika. Vi kan også dokumentere at avstandene i vannveiene er betydelig større enn fem kilometer. Dette er dokumentert fra Astafjordprosjektet, sier Bekkeli.