DURMÅLSVIKA: Lenvik kommune og Fylkesmannen i Troms har ikke klart å bli enige når det gjelder havområdene Durmålsvik og Skårliodden. For der kommunen i sin kystsoneplan ønsker å sette av de to havområdene til oppdrett, der sier fylkesmannen nei. Dette fordi man mener at oppdrettslokaliteter her vil føre til risiko for negativ påvirkning på villaksstammene i Laukhelle-Lakselv-vassdraget og Lysbotnvassdraget.

Nå er det opp til Kommunaldepartementet å endelig avgjøre saken. Lenvik-ordfører Geir-Inge Sivertsen er spent.

– Vi sendte alt av dokumentasjon til departementet like før påske, og venter nå på videre instrukser om hvordan prosessen blir videre. Jeg håper jo at departementet setter tempo på saken, men det er klart at det er noen prosedyrer som må følges. Jeg har i hvert fall tiltro til at departementet vektlegger de vurderingene kommunen har gjort gjennom konsekvensutredning og analyser til fordel for næringsinteressene som vi har påpekt, sier Sivertsen.

Allerede i april

Og det ser ikke ut til at lenvikordføreren trenger bekymre seg for at saken skal bli liggende lenge og samle støv hos Kommunaldepartementet.

– Det er lagt politiske føringer på at disse sakene skal prioriteres rask behandling. Nå er det i dette tilfellet mange statlige myndigheter involvert, men jeg har klare ambisjoner om å klare å få til en møtedato denne måneden – senest i mai, sier statssekretær Per-Willy Amundsen i Kommunaldepartementet.

Han opplyser at det i første omgang vil bli gjennomført ei befaring i forbindelse med innsigelsessaken i Lenvik, samt i Tranøy kommune hvor en lignende sak pågår.

– Vi skal ikke sitte og ta stilling til en slik sak fra et kontor i Oslo, det ville vært litt ugunstig å holde på sånn. På befaringa vil jeg være til stede, samt embetsverket i de berørte departementene, opplyser Amundsen.

Befaringa må i tillegg samordnes med de berørte partene.

– De berørte partene får deretter to uker på seg fra befaringa på å komme med sin uttalelse om saken, og så er det til syvende og sist Kommunaldepartementet som fatter den endelige avgjørelsen, understreker Amundsen.

Vanskelig sak

– Hvordan kommer departementet til å vektlegge de vurderingene som kommunen sjøl har gjort i denne saken?

– Jeg kan ikke komme med noen uttalelse nå som det på en måte kan leses et vedtak ut av, vi må gjennomføre en ordentlig prosess og så får vi se hva departementet lander på. På generelt grunnlag oppfatter jeg det imidlertid som en fordel når en sak skal tas videre der det er gjort gode prosesser på forhånd. Det oppfatter jeg at Lenvik kommune har gjort i denne saken, men i det legger jeg ikke at det er landet noen endelig konklusjon i saken, understreker Amundsen.

– Er saken fra Lenvik vanskelig?

– Når vi får slike saker som skal til endelig avgjørelse i departementet, så er det jo saker som har gått «hele veien», der det handler om stridstemaer som det kan være utfordrende å endelig avgjøre. Nå kan jeg jo si det sånn – uten at noe er forhåndskonkludert i denne saken - at denne regjeringa i langt større grad enn den forrige har valgt å lytte til lokaldemokratiet. Det betyr ikke at man lokalt gis rett i alle saker, men at det lokale er vektlagt mer enn med den forrige regjeringa. Det har vi statistikk på, sier Amundsen.