FINNSNES: Det er statsadvokatene i Troms og Finnmark som har tatt ut tiltale mot mannen som i Senja tingrett må svare for brudd på dyrevelferdslovens paragraf 37. Loven omhandler blant annet det å sikre at fòr, beite og vann er av god kvalitet, samt sikre dyrets behov for næring og væske.

I tiltalen kommer det fram at mannen, i tiden fram mot oktober 2014, unnlot å sørge for at hans sauebesetning fikk tilstrekkelig tilsyn og stell, og under en inspeksjon i mai for to år siden ble det funnet i alt 15 døde sauer og lam. I tillegg ble det ifølge tiltalebeslutningen funnet flere syke og døende dyr.

Frøs i hjel

Tiltalen beskriver videre at mannen unnlot å fjerne møkk og gammelt fòr fra oppholdsbåsene, slik at dyrene ble tilgriset av møkk. Han skal heller ikke ha sørget for at nyfødte lam fikk varmt og tørt underlag. Dette skal ha ført til at minst ett av lammene frøs i hjel.

I lamingsperioden skal han ha latt drektige søyer og søyer med lam dele bås med andre dyr. Dette skal igjen ha ført til at flere lam ble tråkket på og skadet, hvorav minst ett lam døde av slike skader.

I tillegg hevdes det at bonden unnlot å fjerne døde dyr, slik at disse ble liggende blant de gjenlevende dyrene.

Til slutt er mannen tiltalt for å ha unnlatt å tilkalle veterinær til svake og syke dyr slik at flere dyr døde av henholdsvis betennelse i livmoren og koldbrann i juret, infeksjoner, blodforgiftning og skader som medførte immobilitet, avmagring og død.

Grov overtredelse

I tiltalen kommer det også fram at det tas forbehold om nedleggelse av påstand om forbud mot aktiviteter etter dyrevelferdslovens paragraf 33, herunder, eie, å holde på eller på annen måte ha ansvar for husdyr.

Fra påtalemyndighetens side beskrives saken som grov og man legger særlig vekt på sakens omfang, virkninger og graden av skyld.