FINNSNES: Tirsdag skrev Folkebladet om at Midt-Troms motorferdselforening hadde fått dispensasjon fra Lenvik kommune til å bruke snøscooter i arbeidet med å befare aktuelle løypetraseer på Lenvikhalvøya.

Visse betingelser ble satt, blant annet at de åtte søkerne fikk bruke maksimalt fire scootere per tur, og at dispensasjonen gjaldt fire uker fra første tur. Det skal også føres kjørebok som skal leveres kommunen etter endt arbeid.

Får ja til scooterbruk Midt-Troms motorferdselforening får bruke scooter i arbeidet med å planlegge et løypenett for snøscooter i regionen. Vanskeliggjøring

Nå har politimesteren i Troms, Ole B. Sæverud, kastet sitt blikk på saken. I et brev til Fylkesmannen i Troms datert 18. mars, som også er sendt til Lenvik kommune, slår politimesteren fast at de innviglede dispensasjonene inneholder en del momenter som vanskeliggjør politiets arbeid. Dette dreier seg blant annet om politiets arbeid ute i felt, skriver politimesteren i brevet, som også er signert av miljøkoordinatoren i politidistriktet Rolf Olav Sollied.

– Når politiet er ute og kontrollerer snøscooterkjøring i utmark, er det naturlig også å kontrollere om scooterførerne har lovlig dispensasjon for den kjøringen som foretas. For at kontrollen skal ha noe for seg, så må gitt dispensasjon være kontrollerbar. Etter å ha studert vedlagte dispensasjoner, finner vi at disse vanskelig lar seg kontrollere, skriver politiet om dispensasjonene som Lenvik kommune har gitt til motorferdselforeninga.

– Motorferdselen utgjør et massivt problem Politiet går knallhardt ut mot ulovlig scooterkjøring. – Umulig

Også Balsfjord har gitt lignende dispensasjoner, og brevet omfatter også dem.

– I dispensasjonen er det ikke gjort begrensninger i anntall turer. Åtte personer samt grunneiere inngår i dispensasjonen. Når vi ser på den lange løypetraseen som går over store deler av Lenvikhalvøya, så må antallet grunneiere være betydelig. Det er satt maksimal begrensing oppad til fire scootere per tur, og tidsperioden avsatt til fire sammenhengende uker fra førte tur gjennomføres. Er dette for hver enkelt kjører? spør politiet i brevet.

Etaten viser til at om kjøreperioden skal kunne kontrolleres, så må alle som kjører med hjemmel i dispensasjonen føre kjørebok. Politiet viser til at siden det ikke er satt noen startdato, så kan noen starte kjøringen ved én gitt dato, mens andre kan begynne kjøringa ved en annen dato.

– Det blir umulig å kontrollere kjørebøkene opp mot hverandre, og i praksis vil det si at kjøringen kan vare så lenge der kjørbart ute i terrenget. Med så mange mulige brukere av dispensasjonen vil dette tilsi et meget betydelig kjørepress over lang tid og over store deler av Lenvikhalvøya, påpekes det i brevet.

Fem anmeldt etter scooterkontroll Politiet var torsdag på scooterkontroll på Lenvik-halvøya. Forstyrrer dyrelivet

Politiet understreker at dette vil ha negativ innvirkning på dyrelivet i området som trenger fred og ro på våren.

– Her blir motorferdsellovens verneprinsipp gjeldende, (...) og tydeliggjøres ytterligere med formålet i nasjonal forskrift § 6, om å redusere motorferdselen til et minimum i den hensikt å unngå skader og ulemper.

Politiet vil ha fylkesmannens mening om dispensasjonene.

– Ber om fylkesmannens vurdering om lovligheten av disse vedtakene. Herunder bes det også om få avklart om dispensasjonssøknadene er vurdert opp mot natrumangfoldlovens §8-12, da grunneiertillatelsene vil bli etterspirt ved kontrollene, og disse må kunne forevises da, avsluttes brevet med.

Politimester Ole B. Sæverud er kritisk.