FINNSNES: Fylkesmann Bård M. Pedersen er bekymret over funnene i rapporten som er utarbeidet av Vitenskapelig råd for lakseforvaltning.

- At tilstanden til villaksen i Troms er så dårlig er urovekkende, sier Pedersen til Fylkesmannen.no.

Kvalitetsnorm

I 2013 fikk villaksen som første og eneste art en egen statlig kvalitetsnorm. Hensikten med normen er å bidra til at ville laksebestander blir tatt vare på og gjenoppbygges til ønsket nivå.

I Troms er det, ifølge nettstedet, gjort en vurdering av seks laksebestander etter normen. I undersøkelsen går det fram at villaksbestandene i Troms hadde dårligst kvalitet av de vurderte bestandene i Norge.

Ingen av bestandene oppnår kravet om minst god eller svært god kvalitet.

«Svært dårlig»

I rapporten blir villaksen i det beskyttede nasjonale laksevassdraget Målselva gitt karakteren ”svært dårlig”.

- I vassdraget, som har en av Norges største bestander av atlantisk laks, er det påvist store genetiske endringer i bestanden, blant annet som følge av genetisk innblanding fra oppdrettslaks, sier Pedersen til Fylkesmannen.no.

Rapporten viser at det også er påvist genetiske endringer i bestanden i Kvænangselva som i likhet med Målselva er et beskyttet nasjonalt laksevassdrag.

Frykter permanente skader

Fylkesmannen har som oppdrag å følge opp de nasjonale og internasjonale retningslinjene for villaksforvaltningen.

Nå frykter Fylkesmannen permanente skader i de aktuelle vassdragene.

- Faren for permanente skader i vassdragene er bakgrunnen for at vi har fremmet innsigelse mot etablering av oppdrettslokaliteter i Durmålsvika og Skårliodden, fordi vi mener dette vil føre til en ytterligere belastning på villaks, sjøørret og sjørøye, sier Pedersen videre.

Innsigelsen til lokalitetene Durmålsvika og Skårliodden har vært til mekling, og er nå sendt til Kommunal- og moderniseringsdepartementet for endelig beslutning.