FINNSNES: Årsmeldinga for 2015 viser at Barnehuset i Tromsø gjennomførte 476 dommerahør av barn i 2015. Det er en formidabel økning, sammenlignet med oppstartsåret 2009 da det ble gjenomført 98 avhør.

I tillegg gjennomførte Barnehuset tre dommeravhør utenfor dekningsområdet.

Oversikten over politianmeldte saker som har medført dommeravhør eller tilrettelagte avhør viser at Lenvik hadde flest saker i Midt-Troms i 2015. I alt ble det gjennomført åtte domeravhør etter saker som ble anmeldt i den største av Midt-Tromskommunene.

I kommunene Tranøy, Torsken og Salangen ble det ikke anmeldt noen saker som førte til dommeravhør av barn.

Banebrytende

Regionlensmann Arnold Nilsen sier til Folkebladet at Barnehusene har vært banebrytende for det arbeidet politiet gjør i etterforsiking av saker som dreier seg om vold mot barn, eller barn som har vært vitne til vold.

– Dette har fått et veldig løft og det skal bli spennende å se etter som årene går og dette arbeidet skal evalueres. Det materialet man får fram vil kunne ha bevismessig betydning i straffesaker. I tillegg gjør dette arbeidet at barnevernet får en adskilig bedre mulighet til å forbedre saksbehandlinga.

Nilsen forteller videre at politiet har måttet venne seg til å legge betydelige ressurser i slike saker og mener det er utelukkende positivt at man nå legger til rette for en styrking, ikke bare i etterforskingsfasen, men at barna også får oppfølging på flere måter i etterkant.

– Hva tenker du om antall saker som er anmeldt fra Finsnnes lenssmannsdistrikt det siste året?

– Hver av disse sakene har fått en grundig behandling og det er jeg veldig glad for. Dette er saker vi skal prioritere og jeg føler at vi er godt i gjenge, både i Finnsnes lensmannsdistrikt og i Troms politidistrikt. Vi legger betydelige ressurser i å få disse sakene avgjort, avslutter lensmannen.

30 dager ventetid

I årsmeldinga kommer det fram at ventetida fra anmeldelsesdato til avhørsdato for alle tilrettelagte avhør i snitt er 30,5 dager. Ventetiden varierer ut fra sakstype, ifølge Barnehuset.

I tillegg gjorde Barnehuset i alt fem avhør av unge krenkere i alderen 13-15 år.

- Det ble gjennomført syv systematiske risikovurderinger, enkelte var nyvurderinger av ungdommer som har vært på barnehuset tidligere år. Av denne gruppen har fire ungdommer har i 2015 fått systematisk oppfølging i form av overgrepsspesifikke samtaler og behandling, heter det i årsmeldinga.

REGIONLENSMANN: Arnold Nilsen. Foto: Maria Holm Simonsen