TROMSØ: Mer konkret handler det om lyntog, et tema SVs Ellen Øseth bringer på banen i en interpellasjon til fylkestinget 15. mars.

– Et lyntog i Nord-Norge vil definitivt svare på de utfordringene landsdelen og Norge har. På en miljøvennlig måte vil lyntoget bringe regionen tettere sammen, og tettere på resten av landet og viktige handelsland, fastslår Øseth i interpellasjonen.

Alternativ til fly

SV-politikeren mener at et lyntog i Nord-Norge vil skape helt nye muligheter for eksport, arbeidsliv og etablering av nye næringer og industri.

– Med en reisetid til Oslo på 6 timer vil et lyntog også kunne være et reelt alternativ til fly for mange, mener Øseth.

To spørsmål

Øseth viser i interpellasjonen til søknaden Norsk Bane har utviklet, om om å utrede mulighetene for en moderne høyhastighetsbane i Nord-Norge.

– Dersom utredningen viser positivt resultat vil den kunne være en del av landsdelens innspill til nasjonal transportplan 2017-2021. Det betyr at utredningen må ferdigstilles allerede i 2016 og må finansieres snarest, påpeker Øseth.

I interpellasjonen retter hun to spørsmål til fylkesråd for samferdsel, Ivar B. Prestbakmo. Først spør Øseth hvordan fylkesrådet vurderer ideen om lyntog til Nord-Norge. Videre spør hun om det er mulig at fylkeskommunen kan være med og finansiere utredninga til Norsk Bane.