FINNSNES: Det er tre faktorer som sørger for supervarme i hele Europa til sommeren.

Ifølge avisa Nordlys må man i stort sett hele Europa belage seg på temperaturer langt utover normalen.

Det framkommer i en amerikansk undersøkelse forskningsinstituttet IRI har gjort.

Været i dag preges derimot av noe kaldere temperaturer. To minusgrader og oppholdsvær meldes det om tidlig på morgenen, ifølge yr.no.

Resten av dagen preges av solforhold og milde temperaturer.

Varmere enn normalt

Et oversiktskart over Europa viser at samtlige land, ifølge Nordlys, vil få høyere sommertemperaturer enn hva man normalt sett er vant til.

Ifølge undersøkelsen vil det i perioden mai til juni bli varmere enn normalt på Vestlandet, samt deler av Sør-Norge.

- Helt nord meldes det om langt høyere temperaturer enn det man vanligvis opplever disse månedene, skriver avisa.

Været torsdag denne uka skal ifølge yr.no preges av temperaturer på mellom fem minusgrader og null grader. Her også skal sola skinne over Midt-Troms og det varsles å bli forholdsvis vindstille.

Flere faktorer

Juni, juli og august vil stort sett hele landet, unntatt deler av Nord-Norge oppleve en varmere hverdag enn vanlig. I Finnmark skal det derimot bli langt varmere enn tidligere år.

Anthony Barnston er sjefmeteorolog for IRI og forklarer at det er tre faktorer som spiller inn og sørger for en varmere sommer.

Avisa Nordlys har gjengitt disse og ifølge dem er det værfenomenet «El Nino» som for tiden utspinner seg i Stillehavet. Videre er det global oppvarming, samt at temperaturen i Nord-Atlanteren ellers er over normalen.

Også været fredag ser ut til å bli pent. Her starter dagen med to minusgrader og oppholdsvær. Utover dagen titter sola fram og temperaturen legger seg på rundt to grader.

30 års beregning

Prognosene som er brukt til sammenligning i denne undersøkelsen er fra de siste 30 årene.

- Den perioden hadde et kaldere klima enn hva vi har nå. På grunn av en sakte global oppvarming har temperaturene over hele kloden en tendens til å bli varmere. Dette vil påvirke prognosen slik at det blir en varmere sommer enn normalt, heter det i undersøkelsen, ifølge avisa.

En amerikanst undersøkelse forteller at det skal bli varmere enn normalt denne sommeren. Foto: Trond Sandnes