FINNSNES: Ifølge tiltaebslutningen fra statsadvokatene i Troms og Finnmark skal den angivelige trygdesvindelen ha foregått over en periode på nærmere åtte år, fra 2005 til 2013.

Politiet mener mannen forledet ansatte i NAV til å uberttiget utbetale han 1.743.627 koner i uførepensjon.

Påtalemyndigheten mener mannen ga uriktige opplysninger, eller holdt tilbake opplysninger, om både egen arbeidsevne og inntektsevne, samtidig som han mottok 80 prosent uførepensjon fra folketrygden.

Betydelig skade

I tiltalebeslutningen heter det at mannen på denne måten påførte NAV et tilsvarende tap og forholdet beskrives som grovt fordi det har voldt betydelig økonomisk skade.

Taltalen faller inn under straffelovens paragraf 271.

61-åringen er i tillegg satt under tiltale for brudd på straffelovens paragrf 166, for å ha avgitt falsk forklaring til offentlig myndighet i tilfelle hvor forklaringen var bestemt til å avgi bevis.

Fra tiltalebeslutningen kommer det også fram at straffelovens paragraf 62 kommer til anvendelse. Denne sier at dersom noen i samme eller i forskjellige handlinger forøver flere forbrytelser eller forseelser som skulle ha medført frihetsstraff, bil det bli brukt en felles frihetsstraff. Den felles frihetsstraffen må være strengere enn det høyeste lavmål som er fastsatt for noen enkelt av forbrytelsene eller forseelsene.

Det er også lagt ned påstand om erstatning til fornærmede part i saken.

Saken er berammet i Senja tingrett 14. og 15. april.

Folkebladet har forsøkt å komme i kontakt med mannens forsvarer, Lars Eliassen, uten å lykkes.

– Høyt beløp

Avdelingsdirektør i NAV kontroll nord, Jannike Syse, sier til Folkebladet at saken er spesiell med tanke på det høye beløpet og hun kan samtidig opplyse om at den største saken som ble avdekket i fjor var i underkant av 1,2 millioner kroner.

- Vi ser alvorlig på denne type saker og det er et tillitsbrudd som kan få store konsekvenser.

Ifølge Syse utgjorde alle sakene som ble anmeldt i fjor et gjennomsnitt på 180.000 kroner i Troms. På landsbasis er beløpet 200.000 kroner.

I alt ble 58 personer anmeldt i vårt fylke i 2015, og den totale summen ligger ifølge Syse på 10,4 millioner kroner.

Avdelingsdirektøren sier at de fleste tilfellene dreier seg om misbruk av ordningene med dagpenger og arbeidsavklaringspenger.

Avdelingsdirektør i NAV kontroll nord, Jannike Syse, sier de ser alvorlig på slike saker.Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen