FINNSNES: Det var gledelige meldinger fiskebiologene Vemund Gjertsen og Anders Lamberg hadde å komme med da de onsdag kveld presenterte videoovervåkningsrapporten for 2014 for Laukhelle-Lakselv vassdraget på et møte på Finnsnes. Rundt 30 personer hadde funnet veien til møtet i Kunnskapsparken.

– Utviklinga i vassdraget er fantastisk bra. Det vi kan slå fast er at alle tre bestander — laks, sjøørret og sjørøye — har økt. Mye av dette kan nok tilskrives at tiltakene med fredning og redusert beskatning har hjulpet, sier Lamberg og fortsetter:

– Sjøørretbestanden har faktisk vokst så mye at den er en av Norges beste for tida. Dette er spennende. Det er lite vi vet om sjøørreten, og situasjonen i vassdraget er med på å bringe kunnskapen langt videre.

47.000 fisk

Videoovervåkninga av Laukhelle-Lakselva, der all fisk som vandrer opp og går ut av vassdraget blir festet til høykvalitets video, har pågått siden 2008. Det er Lambergs firma Skandinavisk Naturovervåkning som har jobben med å gå gjennom filmene, analysere dem og klassifisere hver fisk ned på individnivå.

Se videointervju med leder av Laukhelle-Lakselv-vassdraget her

I 2014 dreide det seg om hele 47.000 stykk fisk. Gjennomgangen viser blant annet at 64 oppdrettslaks vandret opp i vassdraget i 2014.

– Er dette bekymringsfullt?

– Vi mangler fortsatt mye kunnskap om oppdrettslaksens påvirkning på villaksen i vassdragene. Noen år er det betydelig innslag av oppdrettslaks i Laukhelle-Lakselva, men om dette får noen konsekvenser, vet vi ikke ennå. Man antar at det er uheldig med oppdrettslaks på gyteplassene. Det er gjort flere undersøkelser og eksperimenter for å finne ut hva som skjer, men resultatene fra disse spriker, sier Lamberg.

– Kjempebra for alle

– At alle tre bestandene er i vekst er jo egentlig kjempebra for alle — både elveeierne og oppdrettsnæringa. Det viser at oppdrett og lakselus ikke har hatt noen katastrofal påvirkning på vassdraget de siste åtte årene. Men samtidig må ikke dette bli noen sovepute. Man må være føre vár. Tida vil vise hvilke konklusjoner en til slutt kan trekke, sier Lamberg.

Han håper det skal la seg gjøre å videreføre videoovervåkningsprosjektet. Men til det vil det kreves mer penger. Lamberg sier at antall fisk har fordoblet seg — og dermed blir det for lite med et budsjett på 400.000 kroner. Pengene kommer fra Miljødirektoratet og Sjømat Norge.

– Skal vi ta løs på materialet for 2015, trenger vi cirka én million kroner. Det må til for å dekke kostnadene, og dette jobber vi for å skaffe, sier Lamberg.

Han mener videomaterialet for 2015-sesongen kan gi interessante opplysninger:

– I 2014 vandret det ut 11.000 laksesmolt fra Laukhelle-Lakselva. Videoene fra 2015 kan gi oss svar på hvor mye av denne smolten som overlevde og kom tilbake.

– Trussel

Leder av Laukhelle-Lakselvassdraget AL, Per-Øyvind Winther, er glad for veksten i bestandene. Men samtidig er han mer bastant enn Lamberg i sin oppfatning av at lakselus og rømt oppdrettsfisk utgjør den største trusselen.

– Vi er bekymret over at det er mindre smålaks enn før, og dette tilskriver jeg økte forekomster av lakselus etter at oppdrettsanleggene kom, sier Winther.

– Fantastisk

Blant tilhørerne på møtet var ordfører i Lenvik, Geir-Inge Sivertsen.

– Jeg synes foredraget var utrolig interessant. Videoovervåkningsprosjektet gir en fantastisk god oversikt, og jeg håper at det fortsetter. Det er av nasjonal interesse. Det gir blant annet viktig kunnskap når en skal planlegge plasserng av oppdrettsanlegg.

– Er du bekymret over mengden oppdrettslaks i vassdraget?

– Ideelt sett skulle ønske at det var null, men det vil vel alltid rømme en og annen. Det er i alle fall bra at antallet rømte laks har gått gradvis ned, sier Geir-Inge Sivertsen.

Fiskebiolog Anders Lamberg i Skandinavisk Naturovervåkning presenterte onsdag kveld resultatetene av videovervåkninga av Lakselva for 30 tilhørere i Kunnskapsparken. Til venstre leder Per-Øyvind Winther i vassdraget. Foto: Foto: Vidar Bjørkli