FINNSNES: Det var en stolt Joakim Ernie Karlsen fra Botnhamn som mottok sitt fagbrev som yrkessjåfør i Kunnskapsparken onsdag kveld.

- Jeg gikk Vg 1 og Vg 2 transportfag i Finnfjordbotn og så ble det Vg 3 i Alta. På skolen hadde vi i tillegg til transportfag og andre relevante fag, blant annet en ungdomsbedrift hvor vi elevene hadde forskjellige jobber som vi måtte lære oss å mestre. Jeg var leder for bedriften i en periode og det var meget lærerikt. Jeg fikk opplæring til klassen B førerkort og fikk også truckopplæring til fire forskjellige klasser. På Vg 3 i Alta fikk jeg med meg alle de andre bokstavene på førerkortet. I lærlingtiden kjørte jeg buss for Cominor og da i nærområdet inntil jeg fylte 21. Da kunne jeg kjøre over alt. Jeg valgte yrkessjåførfaget fordi det hørtes spennende ut og det stemte. Jeg trives utrolig godt, forteller bussjåføren.

Vidt spenn

Hele 33 kandidater som har avlagt de foreskrevne prøver hadde møtt fram for å få sine brev. De representerte yrkene tømrer, helsearbeider, IKT-service, landbruksmaskinmekaniker, frisør, industriell matproduksjon, rørlegger, reservedel, yrkessjåfør, intitusjonskokk, fotograf, automatisering, barne- og ungdomsarbeidere, helsearbeidere, logistikk og salg.

- Jeg vil på vegne av Fylkeskommunen takke de kandidatene som snart skal motta sin dokumentasjon for det arbeidet dere har nedlagt i egen utdanning. Vi er veldig stolte av dere fordi dere har oppfylt målet med videregående opplæring og er for oss en bekreftelse på at vi sammen med dere innfrir det som står i opplæringsloven: Elevane og lærlingane skal utvikle kunnskap, dugleik og holdningar for å kunne meistra liva sine og for å kunne delta i arbeid og fellesskap i samfunnet, sa blant annet avdelingsleder Bjørn-Inge Thomasjord da han ønsket velkommen til utdelig av fag og svennebrev til kandidater fra Midt-Troms.

De frammøtte fikk også besøk av en ekte verdemsmester i yrkesfag. Jenny Marlen Skogeng Fossen vant yrkes-VM i helsefag.

- Man har mesterskap for mange yrkesfag og som helsefagarbeider vant jeg fylkesmesterskapet, så norgesmesterskapet og så verdensmesterskapet i Brasil i 2015. Du får praktiske og teoretiske yrkesfagoppgaver du må løse og så blir du bedømt ut fra dine faglige kunnskaper og måten du løser oppgavene på. Jeg har jobba en del som helsefagarbeider og trives godt med det, men for tiden tar jeg studiekompetanse i Harstad, så har jeg den om jeg skulle få lyst til videreutdanne meg, forteller hun.

FAGBREV: Alle de 33 som fikk sitt fagbrev stilte opp for fotografering til slutt. Foto: Birger Caspersen
KANDIDATER: Kandidatene, sammen med foreldre, venter forventningsfulle på å få sitt fag- eller svennebrev. Foto: Birger Caspersen
HILSINGSTALE: Varaordfører May Tove Grytnes fra Sørreisa hilste kandidatene. Foto: Birger Caspersen