FINNSNES: Det sier Stian Rokstad Clausen (22) som er fylkesleder for Sosialistisk Ungdom i Troms (SU).

Både på årsmøtet til Lenvik og Troms SV ble forslaget om selvforsvarskurs for jenter godt tatt i mot.

- Et slikt kurs er viktig fordi jenter skal kunne føle seg trygge i hverdagen. Vi har et stort problem i dagens samfunn med seksuell trakassering og voldtekt. Faktisk opplever én av ti å bli voldtatt i løpet av livet. Det er et problem, forteller fylkeslederen til Folkebladet.

- Påvirkning

Forslaget ble fremmet av han og førstenestleder  Oda Røsegg Olsen og skal i en eventuell første omgang bare være for jenter.

- Det er ikke gitt at selvforsvarskursene blir en realitet, men at moderpartiet i Troms og i Lenvik er positive, er god en påvirkningsmulighet. Alt starter en plass med et initiativ - og skoleeierne har ganske stor påvirkningskraft hva gjelder det som skal være en del av det lokale tilbudet, sier han.

Målet er at kursene skal inn i både ungdomsskole og videregående skole.

- Vi ser for oss at eksterne kursholdere kommer inn og har disse kursene over et visst antall dager, legger Rokstad Clausen til.

- Hva tenker du om responsen fra moderpartiet?

- Det er veldig fint. Det viser at man har en felles forståelse for at dette er et problem som rett og slett ikke får nok oppmerksomhet der ute. Det må bli tatt mer alvorlig, rett og slett, svarer han.

Samtidig tenker fylkeslederen for ungdomspartiet at gjennomslaget viser hva slags kraft spirepartiene faktisk har.

- Dette handler om god ungdomspolitikk først og fremst. Det er vi  ungdommer som vet hvordan det er å være ung i Norge i dag, sier 22-åringen.

I desember aksjonerte Sosialistisk Ungdom i Finnsnes sentrum. Fylkeslederen var da klar i sin tale hva gjelder klimakrisa;

- Politikerne gjør ingenting. Det er klimakonferanse i Paris og de tar ikke dette på alvor. De driver rett og slett med ansvarsfraskrivelse, tordnet han da.

ENIGHET Katrine Boel Gregussen (SV) påpeker at det må en bred politisk enighet til før kurset kan realiseres. Foto: Trond Sandnes

- Jeg ble en helt annen kvinne

Katrine Boel Gregussen i Lenvik SV er glad for engasjementet til ungdomspartiet.

- I desember i fjor foreslo vi dette inn i Lenvik-budsjettet, men ingen andre partier ville ha det, sier Gregussen som sitter  i kommunestyret.

Hun mener slike selvforsvarskurs koster veldig lite med tanke på hva man får igjen.

- Tiltaket er kjempebra for at jenter skal få bedre selvtillit og evne å forsvare seg selv, sier hun.

- Kjernekarkurs

- Hvorfor er kurset bare for jenter?

- Det er et todelt kurs hvor man på den ene siden fokuserer på jentenes evne til å forsvare seg. Guttene får på en måte et slags kjernekar-kurs som handler om holdninger og grensesetting, svarer Gregussen.

- Hva må til for at dette blir en realitet?

- Det må en tverrpolitisk anerkjennelse til om at jenter faktisk er redde når de går ute alene på kveldene, svarer hun.

50.000 kroner

Budsjettforslaget til Lenvik SV var at selvforsvarskurset ville koste 50.000 kroner hvert tredje år.

- Nettopp slik at alle kullene får kurset før de skal ut i den store verden, sier hun.

SV-politikeren har selv tatt et slikt selvforsvarskurs.

- Jeg ble en helt annen kvinne etterpå. Jeg fikk bedre selvtillit og trua på meg selv økte. Det er kjempeflott at SU bringer tiltaket på banen igjen. Vi i SV et opptatte av at ungdommen blir hørt og vi har et godt samarbeid med dem, sier hun.