FINNSNES: I helga holder Senjamållaget årsmøte.

I ei pressemelding fra laget uttaler Steinar Nymo fra Svartfjell, som er aktuell for å bli valgt som leder, at de nekter å stå stilltiende og se på at heimemålet forvitrer og blir overkjørt av mediemakta i Oslo. Ei mediemakt som han mener gir seg ut for å være norsk, men ikke er det.

- Vi finner oss ikke lenger i å være et språkmessig nullområde, verken aktet av oss sjøl eller andre. Nå skal Senjamålet få sin rettskafne plass, sier Nymo ifølge pressemeldinga.

På årsmøtet vil han legge fram en grundig dokumentasjon på Senjamålets tilhørighet og mange tusenårige røtter i både urnordisk og gammelnorsk språk.

Med seg i styret har Nymo Trond Hellemo, Senjahopen, Leif Frydenlund, Finnsnes, Fredrik Sandvik, Finnsnes og Asbjørn Hansen, Silsand.

Dokumentasjon

Ifølge pressemeldinga har årsmøtet også til behandling et «blodferskt» språkvitenskapelig dokumentasjonsarbeid som ble framlagt som et kravdokument for landsmøtet i Norges Mållag allerede i 2016.

- Det vi krever er at skriftnormen tar opp hevdvunne og levende ord og ordformer fra språket vårt. Vi ønsker også en ny Aasen-runde for å bøte på manglende kunnskap om en del av de håløygske dialektene. Aasen gjorde unna Nord-Norge med harelabben. Så det er 150 års forsømmelse vi har å hente inn, heter det i pressemeldinga.

20 medlemmer

Ifølge kasserer Asbjørn Leonhard Hansen er det alt 20 betalende medlemmer som har tatt standpunkt og vil støtte opp om arbeidet med å få liv i den lokale norsken.

– Vi trenger flere medlemmer og som kasserer har jeg satt meg som mål at vi i løpet av kort tid blir det største lokallag i Nord-Norge under mållagets banner. Viss ikke det er et «hårat mål», så vet ikke jeg. Så vi ber alle som har fedre- og morsmål kjært om å melde seg inn i laget og slik stå på senjamål–barrikadane sammen med oss, sier Hansen og legger til:

– Senjamålet har vært stemoderlig behandla alt fra Ivar Aasens tid. Nå vil vi ikke stå stilltiende og se på det lenger, nei!

Trond Hellemo, Senjahopen. Foto: Reidar Ingebrigtsen
Asbjørn Hansen, Silsand. Foto: Folkebladet