FINNSNES: Neste uke skal forslaget om flyseteavgift behandles av Fylkesrådet i Troms. Og en som er sterkt imot forslaget, er fylkesråd for samferdsel Ivar B. Prestbakmo.

Rammer nord

Han mener at forslaget vil ramme Nord-Norge.

– Den nye flysetavgiften fra flertallet på Stortinget har ingenting med klimatiltak å gjøre, og vil ramme Nord-Norge uforholdsmessig hardt, påpeker fylkesråden i en pressemelding.

Prestbakmo mener avfiten vil være konkurransevridende og ramme distriktene.

Stortingsflertallet vedtok i statsbudsjettet at det skal innføres en flyseteavgift som vil gi en årseffekt på 2 milliarder kroner i inntekt til staten. Toll og avgiftsdirektoratet har som en oppfølging av Stortingsvedtaket sendt ut på høring forslag til forskrift for flyseteavgiften, med høringsfrist 21. februar, heter det i pressemeldingen.

– Lite gjennomtenkt

Avgiften foreslås innført fra 1. april 2016.

– Avgrensningen av virkeområdet for skatten er lite gjennomtenkt, og vil slå svært ulikt ut for ulike deler av distrikts-Norge. Eksempelvis vil ruter fra Stokmarknes til Bodø skattlegges, men ikke fra Andenes eller Svolvær. Hammerfest får skatt, mens Honningsvåg slipper, påpeker fylkesråden.

– I Nord-Norge fungerer fly i stor grad som et kollektivtrafikkmiddel. I Troms og Finnmark har en heller ikke tog som alternativ, legger han til.

Ikke fornuftig

Regjeringen har uttalt at flyseteavgiften er en klimaavgift, påpekes det i pressemeldingen. Fylkesråden for samferdsel i Troms mener at avgiften ikke har særlig klimaeffekt, og at den dermed framstår som en inntekt til staten for å dekke andre tilfeldige kostnader i statsbudsjettet.

– Slik utvikles ikke et fornuftig og grønt skattesystem», avslutter Prestbakmo.