SØRREISA: Tirsdag kveld arrangeres det et allmøte for befolkningen i Sørreisa. Og temaet er kommunereformen. Telemarksforskning har på oppdrag fra kommunen undersøkt hvor godt rustet Sørreisa er til å bestå som en egen kommune. Resultatet fra denne undersøkelsen vil bli lagt frem, forteller ordfører Jan-Eirik Nordahl til Folkebladet.

– Her får vi se fordeler og ulemper ved å bestå som egen kommune, påpeker han.

Stor avgjørelse

Telemarksforskning skal også fortelle litt om hva de har funnet ut fra de andre utredningene som er gjort angående kommunesammenslåing i regionen.

Nordahl er klar på at det er viktig at befolkningen stiller opp på møtet.

– Vi håper jo at mange Sørreisa-væringer vil komme og både lytte og stille spørsmål. Vi ønsker jo at folket i Sørreisa engasjerer seg i denne saken, det er kanskje den største saken vi har hatt i kommunen noen gang, påpeker ordføreren.

– Det er viktig at folket setter seg inn i temaet, og begynner å ta stilling til spørsmålet. Og så vil det nok være en del føleleser ute og gå rundt spørsmålet, tror ordføreren.

I mai legges det opp til en folkeavstemning i Sørreisa om hvilket alternativ kommunen skal gå for.

Alternativer

Samtidig pågår det også forhandlinger med andre kommuner. I går var det møte mellom alle Senja-kommunene, Sørreisa og Målselv. Dette kalles nabosamtaler,

– Målet er at vi skal komme frem til en eller flere intensjonsavtaler som vi skal legge frem for folket. Hvis vi for eksempel ender opp med en stor Midt-Tromskommune, skal vi forhandle oss frem til hvor kommunesenteret skal være og slike ting.

Intensjonsavtalene må være i havn innen 20. april.

– Dermed har vi ganske bråttom med tid, påpeker Nordahl.

Han tror at når det er tid for folkeavstemningen i mai, så skal befolkningnen være godt rustet for å ta en avgjørelse.

– Jeg tror at når vi kommer til mai så skal vi ha nok ballast til å kunne ta en avgjørelse. Men samtidig er det jo en del ting som ikke er helt klart, blant annet hvordan det nye inntektssystemet blir seende ut til slutt, avslutter Sørreisa-ordføreren.