FINSNNES: - Det er flere mulige forklaringer til den markante nedgangen. Enkelte regioner åpner for å sette ut ettåringen allerede 15. mars, noe som gjør at settefiskprodusenter ønsker å ha vårfisken ferdig vaksinert i god tid før jul. Trenden går også mot å produsere en større fisk i ferskvann. Men siden stor fisk kan være vanskelig å håndtere under vaksinering, legges vaksinasjonstidspunktet tidligere. Faktisk kan endel av vårsmolten være ferdig vaksinert allerede i oktober, sier Ingebjørg Sævareid, produktsjef i MSD Animal Health i en pressemelding.

Hun forklarer imidlertid at man ikke skal legge mye vekt på endringer i januar. Ifølge Sævareid er dette en måned lite vaksinekjøp sammenlignet med toppmånedene juli, august, oktober og november.

- Det har også gått ut flerkomponentvaksine til laks med ILA i januar. Slike vaksiner rapporteres ikke i Farmastat, men markedsinfo indikerer at dette ikke bidrar i betydelig grad til å forklare forskjellen. Det gikk også ut i overkant av 200 000 doser med en flerkomponentvaksine uten virusbeskyttelse som brukes enten til laks eller ørret (art oppgis ikke i Farmastat), sier Ingebjørg Sævareid.