FINNSNES: Det er Brageklinikken som eier og drifter helsebadet som holder 33 grader.

Daglig leder Jøran Johansen forteller at de ved årsskiftet åpnet bassenget med betydelig redusert drift etter at det hadde vært stengt siden oktober 2015.

Kraftig reduksjon

Men dette er et kraftig redusert tilbud der etterspørselen er svært stor.

– Dette betyr vel at mange rammes?

– Ja, absolutt. Det er mange som ikke får et tilbud, og det er mange som ikke får et fullgodt tilbud. Det betyr jo at vi må prioritere, la de som har det aller største behovet få tilbudet. Det er mange som har dette som sin medisin mot plager og lidelser. Og det er mange funksjonshemmede, og ikke minst funksjonshemmede barn som er brukere av bassenget. Vi driver med aktiv rehabilitering. Behandlingen skjer selvfølgelig ikke bare i basseng, men for en del mennesker er det der de kan gjennomføre den aktiviteten de skal ha. Etterspørselen etter denne type tjenester er mye større enn bassenget tåler. Det er noe av problemstillingen vår, sier Johansen.

Høye kostnader

– Kan kommunen gjøre noe for å bidra til at flere kan bruke bassenget?

– Ja, absolutt. Dette er ikke et prosjekt vi gjør for å tjene penger, det er egentlig et tapsprosjekt for oss. Vi har lån så vi har heller ikke råd til å legge det ned per nå. Om vi ikke får hjelp til å drive videre fra kommunens side, har vi ikke noe valg. Da må vi legge ned. Det vil ikke skje nå, men om to-tre år kan det bli aktuelt. Men vi har ønsket å ha det som en del av avtalen med kommunen. Vi har søkt kommunen om økonomisk hjelp blant annet til å oppgradere bassenget, som det rensetekniske. Vi bør blant annet ha et UV-filter. Dette er såpass høye kostnader at det er vanskelig for oss å ta disse investeringene, sier han.

Politisk behandling

– Har dere fått svar fra kommunen?

– Ja, men kommunen har ikke funnet rom for midler. Men jeg har fått signaler om at denne saken skal tas opp politisk i formannskapet, noe som er kjempespennende. Mange bassenger drevet av kommunene legges ned. Dette bassenget er drevet av oss, og vi har brukt mye energi på å beholde det som ett av behandlingstilbudene. Men det er jo vi som tar all jobben med vannprøver, vi er rørleggere og vaktmestere. Dette er noe vi ønsker hjelp til. Vi ønsker å bruke tiden vår mest mulig på pasientbehandling, sier han.

Samfunnsøkonomisk

Johansen mener dette er et viktig tilbud også samfunnsøkonomisk.

– Ja, helt klart. Dette tilbudet hjelper jo mange slik at de fortsatt kan stå i jobb. Og for mange eldre og syke bidrar aktiviteten i bassenget til at de kan opprettholde sine funksjoner og dermed får mindre behov for hjelp. Dette er jo den skjulte økonomien, den vi ikke ser. Men tar en tilbudet bort vil en se den, sier Johansen.