FINNSNES: Henriksen har stilt fiskeriministeren et skriftlig spørsmål om han vil vurdere tiltak for å bedre lønnsomheten og dermed få økt aktivitet i rekenæringa.

Redusert næring

Sandberg må svare Henriksen skriftlig innen fem dager.

– Situasjonen er litt bedre for næringa akkurat nå, men det varierer. Det store bildet er at rekenæringa i Norge var stor på 70 og 80-tallet. Det var faktisk rekenæringa som berga norsk sjømatnæring i en periode. Jeg mener de sto for 10 prosent av fangsten. Vi hadde mange rekefartøyer og mange rekefabrikker. I dag har vi kun to gjenværende rekefabrikker som er i Troms, og veldig få fartøyer som driver med rekefiske, sier Henriksen til Folkebladet.

Drahjelp

– Rekenæringa har slitt med lite lønnsomhet, både i forhold til sesongvis lite reke og at prisene er høye. Da bør det offentlige, storting og regjering se på alle muligheter vi har for å gi dem drahjelp. Det er ille om Norge står igjen uten ei livskraftig rekenæring, sier han.

– Stella Polaris har lansert flere ulike forslag for å øke lønnsomheta. De jobba tidligere aktivt opp mot den rødgrønne regjeringen. Den gangen ble det lyst ut nye rekekonsesjoner. De fikk tillatelse til å fiske reke. Det kom på plass i 2013. Men utfordringen er at det er store investeringer i forhold til fartøy, og det er vanskelig å finne tilstrekkelig lønnsomhet. Bankene er heller ikke særlig villige til disse investeringene. Det er for usikkert i dag, sier Henriksen.

– Dette er en utfordring fordi torsk for eksempel har mest volum og er mest lønnsomt. Da blir det fiske prioritert foran rekefiske, sier han.

Store forventninger

– Jeg har ikke svaret eller vet hva som være de beste tiltakene. Men nå har vi en ny fiskeriminister og jeg er opptatt av at han ser på denne saken tidlig, at den ikke blir liggende i skuffen i departementet. Jeg er ute etter hvilke ambisjoner Sandberg har i forhold til å hjelpe rekenæringa. De trenger rammevilkår som gjør at de kan drive lønnsomt. Den forrige fiskeriministeren, Aspaker løfta knapt en finger for rekenæringa, sier han.

– Jeg har store forventninger til at Per Sandberg både ønsker å gjøre noe, og klarer å gjøre noe i denne saken. Næringa har blitt mindre men er likevel viktig og bidrar til arbeidsplasser. Det ligger også spennende muligheter i forhold til å utnytte rekeskallet som en ressurs, som en ny lønnsom næring i Nord-Norge. Vi politikere ønsker jo at nye produkter utvikles og utnyttes, og det er jo akkurat dette næringa også ønsker. Det er jo fantastisk, men de må da få rammebetingelser for å gjøre dette. Forutsetningen er jo at de får reke, og at det må være lønnsomt å fangste og drive rekebedrift, avslutter Henriksen.