TROMSDALEN: Femten personer med ulik bakgrunn , og alle med ønske å kunne være en hjelper og en bidragsyter for mennesker i sorg hadde møtt opp til kurset i menighetshusets lokaler i Tromsdalen.

- Hovedformålet med kurset er å utdanne flere sorggruppeledere, slik at det kan etableres flere sorggrupper i regionen. Dette ser vi er et stort behov, sier prest og leder ved kurs-og veiledningsenheten ved Viken Senter, Janne-Monica A. Kaarigsstad.

Første kursdag starter med å bli kjent med nyere sorgteorier, sorg i møte med barn og unge, og sorg i nord-norsk kontekst. Engasjementet til deltakerne er stort, og noen har egne tap å relatere til.

Bilulykke

Finnsneskvinnen Christine Hegrand er utdannet førskolelærer, og har også nylig tatt et studie i krise- og sorgstøttearbeid. Interessen for sorgarbeid har hun, fordi hun mistet en av sine beste venninner i ei bilulykke på innfartsveien til Finnsnes i 1996. Tre jenter omkom i denne ulykken.

- Hvis man ikke har opplevd stor sorg selv, så vet man kanskje ikke at det finnes sorggrupper hvor man kan møte andre med liknende erfaringer. For meg så handler sorgarbeid om kunnskap, og at kunnskapen må komme ut til folket, før de selv står i katastrofen eller i situasjoner der de er nær noen som er berørt, forklarer Christine.

Hun sier det er viktig med sorggrupper fordi her kan man bli møtt og anerkjent i sorgen.

- Men sorg trenger ikke nødvendigvis handle om døden, mange bærer også på sorg knyttet til tap av relasjoner, arbeidsplassen sin eller andre tapsopplevelser, sier Christine.

Nettverk og erfaringsutveksling synes hun er viktig, og legger til at det er godt å møte mennesker som har interesse for det samme som hun selv.

Mistet mannen

Randi Brenn Skjærvik, opprinnelig fra Målselv, mistet mannen sin i et snøskred utenfor Tromsø i 2013. Hun startet sitt sorgarbeid med å delta i sorggruppe i Tromsøysund Menighet ledet av sorggruppeleder og soknediakon Vigdis I. Mellem.

- Det er litt vanskelig å forklare hvordan det er å gå i ei sorggruppe, men jeg møtte folk som forstod sorgen min. Vi delte erfaringer og jeg kjente meg igjen i andres sorg. Jeg er overbevisst om at det hjalp meg, og jeg kom meg fortere videre, forteller Randi, som i dag gjør frivillig arbeid med å være nettopp sorggruppeleder for andre i sorg.

Hun legger til at selv om sorggruppen er lagt til Tromsøysund menighet, er det ikke nødvendig å være troende for å kunne delta. Gruppen er åpen for de som er i sorg, helt uavhengig av livssyn.

- Å være i ei sorggruppe kan spare omgivelsene for sorgen, selv om det er også viktig å snakke med familien om tapet man bærer på. Flere som jeg gikk i sorggruppe sammen med er blitt mine venninner og er de er kanskje de som kjenner meg aller best i dag, forteller Randi ærlig.

I høst har hun vært sorggruppeleder for to ulike sorggrupper, ei gruppe for ulike typer sorg og ei gruppe for etterlatte etter selvmord.

- En sorg har utrolig mange sider. Jeg har opplevd min egen sorg, og i møte med andre gjennom dette sorglederkurset får jeg sett på sorgen i ulike perspektiv. En ting er i alle fall sikkert, sorgarbeid er hardt arbeid, konkluderer Randi.

Sorggrupper

Dag to i kurset har fokus på hvordan man kan starte ei sorggruppe og hvordan denne kan driftes.

- Sorggrupper er en viktig form for rehabilitering etter dødsfall, og er en vanlig formalisert måte for etterlatte å møtes på. De treffes regelmessig, deler erfaringer og hjelper hverandre videre, forteller Janne-Monica.

Det finnes også ulike typer sorggrupper, hvor man skiller mellom terapeutiske grupper, faglige styrte grupper og likemannsgrupper. Her igjen er det flere undertyper og samarbeidsformer.

I Troms fylke finnes det i skrivende stund sorggrupper i Tromsø og Harstad. Viken Senter i Bardu tar i mot påmelding, og når det der nok påmeldinger tar de kontakt for å opprette et tilbud.

- Det finnes også andre typer sorgstøttetilbud, slik som er åpne møteplasser hvor man ikke trenger å melde seg på i forkant, slik som sorgkafèer, forklarer Janne-Monica.

I Tromsø kan man i dag (onsdag 27.januar) gå en formiddagstur til lavvoen i Tromsdalen, sammen med andre som har stoppet opp i livet på grunn av sykdom eller sorg. Arrangør er Tromsøysund menighet.

- Det tar tid å bearbeide sorg og prosessen kalles ”sorgarbeid”, dette fordi sørgende bruker energi og krefter til å bearbeide sorgen, sier Kaarigstad.

Under kurset ble det også delt en rekke tips om bøker, filmer og dikt som omhandler sorg, ”Der gis ingen snarveier gjennom sorgen - vi må gå hele veien for å komme ut i lyset”, er budskapet i diktet om sorg av Tove Hock.

EGNE TAPSOPPLEVELSER: Christine Hegrand og Randi Brenn Skjærvik har begge egne erfaringer med å miste nære relasjoner til døden, dette vil de vil bruke til å hjelpe andre mennesker som møter sorg. Foto: Monica Olaisen