FINNSNES: «3.000 rein beiter ulovlig», «Vil ha tiltak mot ulovlig reindrift» og «Forbannet over ny reininvasjon». Det er noen av overskriftene fra folkebladet.no de siste årene.

Arealbruken i reindrifta er forbundet med en rekke konflikter. Det ønsker nå Troms fylkeskommune å gjøre noe med.

Fylkeskommunen starter nå arbeidet med en regional plan for reindrift. Startskuddet går onsdag 3. februar. Da arrangeres det et oppstartmøte i Tromsø hvor alle 24 kommunene i Troms er invitert. På invitasjonslista står også alle 14 reinbeitedistriktene i Troms samt de 12 reinbeitedistriktene i Vest-Finnmark som har sommerbeiter her og de fire svenske samebyene.

Bardu

På møtet skal blant andre ordfører Toralf Heimdal snakke om hvilke erfaringer Bardu har med reindrift. I området ved Altevatn er det stadige beitekonflikter.

Fylkesråd for plan og økonomi, Gerd Kristiansen (Krf) peker på at reindriftsnæringa er grenseoverskridende, både med hensyn til nasjonale grenser, fylkesgrenser og kommunegrenser.

– Dette skaper særskilte koordineringsutfordringer. Å vurdere arealbruk fylket under ett, ikke bare kommunevis, vil lette arbeidet med å skape nødvendig rom for alle aktører, sier Kristiansen til fylkeskommunens eget nettsted.

Hun sier at målet med en regional plan for reindrift er å skape forutsigbarhet for næringsutøverne og forvaltninga, kommunene.

- Destruktive

- Arealkonflikter er destruktive både for kommunene og for næringen, og bidrar til et til dels tøft offentlig ordskifte. Vi har en ambisjon om å legge til rette for færre framtidige konflikter, sier fylkesråd Kristiansen.

- Skal vi lykkes, må både kommunene og næringen kunne konkludere med at de er sikret arealer for videre drift og utvikling. Derfor er det uhyre viktig at både kommunepolitikere og næringsaktørene deltar tungt i arbeidet fra dag en. Vi er avhengig av god forankring hos alle berørte parter. Gevinstene ved å lykkes, er imidlertid så store at vi tror på engasjement og aktiv deltakelse fra disse, sier fylkesråd Gerd H. Kristiansen.