aspelund: Boreal Transport Norge AS har tilbudt seg å kjøpe de 310 aksjene Troms fylkeskommune har i Nord-Norsk trafikksenter (NNTS). Prisen som tilbys er 2.300 kroner per aksje, eller totalt 713.000 kroner for hele aksjeposten.

Fylkesrådet skal ta stilling til tilbudet i sitt møte 19. januar. Fylkesråd for næring, Willy Ørnebakk, er positiv til aksjesalget.

Vil ha majoritet

Som majoritetseier i AS Tirb og Cominor AS sitter Boreal Transport Norge AS allerede på en del aksjer i NNTS. Andelen på 750 aksjer sikrer selskapet vel 26 prosent av aksjene i NNTS.

«Ordfører i Lenvik kommune kontaktet Næringsetaten 14. desember 2015 vedrørende eierskap til aksjene da de hadde mottatt tilbud fra Boreal Transport Norge AS om kjøp av 640 aksjer i selskapet. Ved et slikt kjøp vil Boreal Transport Norge AS gjennom majoritetseierskap i TIRB og Cominor bli majoritetseier i NNTS. Boreal Transport Norge AS bød Lenvik kommune 2.100 kroner per aksje, og vil kun kjøpe aksjer hvis de samtidig ble majoritetseier», opplyses det i saksframlegget til fylkesrådet.

Ørnebakks innstilling er at fylkeskommunens aksjer selges samlet og i samarbeid med Lenvik kommune. Dog legger han ved en forutsetning for salget, nemlig at Lenvik kommune ikke selger seg under en eierandel som gir negativt flertall i NNTS.

Hasteparagraf i bruk

Det vises til at fylkeskommunens eierandel i NNTS ikke vurderes å utgjøre en vesentlig verdi for Troms fylkeskommune, og at aksjene i utgangspunktet ble tegnet da i rollen som regional utviklingsaktør.

«Nå er selskapet etablert og disponerer ett av tre anlegg i Norge som tilbyr opplæring i glattkjøring for tyngre kjøretøy. Fylkeskommunalt bidro til etablering av NNTS ut fra rollen som regional utviklingsaktør. Nå tilbyr selskapet øving i glattkjøring for tyngre kjøretøy på anlegget deres og virksomheten er kommersiell lønnsom, noe overskudd i regnskapet for 2014 viser», heter det i saksframlegget.

Det tas for øvrig til orde for å bruke kommunelovens hasteparagraf i denne saken. Dette er begrunnet med behovet for å avklare Troms fylkeskommunes eierskap i NNTS i forhold til frist for tilbakemelding i på tilbud fra Boreal Transport Norge AS og behandling i Lenvik kommune.