SØRREISA: Fylkesmannens miljøvernavdeling hadde lagt inn innsigelse mot at Sørreisa i kystsoneplanen vil sette av arealer til oppdrett ved Bjørga. Årsaken var frykt for lus og rømming og dermed fare for negativ påvirkning på villaksbestanden i Skøelv-vassdraget.

Men da partene møttes til mekling i Tromsø sist uke, spilte Sørreisa ut et kort som fylkesmannen ikke hadde regnet med.

- Vi sa at dersom vi ikke fikk godkjent den nye planen, ville vi gå tilbake til den gamle kystsoneplanen vår, som er godkjent, og som åpner for oppdrett i et større område. Den nye planen er i så måte mer miljøvennlig enn den gamle. Her har vi lagt oppdrettsarealene lenger ut i fjorden for å få bedre straumforhold, sier ordfører Jan-Erik Nordahl i Sørreisa.

Trakk innsigelsen

Da fylkesmannen fikk dette presentert, ble innsigelsen trukket.

- Vi kunne ikke gå inn på et alternativ som ville vært verre for oss, sier fylkesmann Bård M. Pedersen.

Nordahl er fornøyd med utfallet av meklinga.

- Bjørga har til nå vært en midlertidig lokalitet. Vi er fornøyd med at vi nå får den godkjent på permanent basis. Det ville vært dumt, etter å ha lagt så mye arbeid ned i kystsoneplanlegginga, om vi ikke skulle fått det. Vi kan nå bidra med vårt til at vi oppnår den nasjonale målsettinga om vekst i oppdrettsnæringa, sier Nordahl.

Også Lenvik kommune var inne til mekling om arealer ved Skårliodden og Durmålsvika. Her ble det imidlertid brudd i forhandlingene, og saka oversendes til departementet for endelig avgjørelse.

God laksebestand

Under meklinga hadde fylkesmannen og kommunen ulik oppfatning om i hvor stor grad laksebestanden i Skøelva er negativt påvirket av oppdrett.

- Laksebestanden i Skøelva har vokst. At det er stort innslag av oppdrettslaks i elva, slik fylkesmannen hevder, er vi uenig i. Det kunne vi dokumentere med oppdaterte tall. Fylkesmannen hadde derimot gamle tall å vise til, sier Nordahl.

Fylkesmann Bård M. Pedersen sier det er uheldig at man ikke har det samme tallmaterialet å forholde seg til.