LYSNES: Dette etter at det mandag ble brudd i meklinga mellom Lenvik kommune og fylkesmannen om kystsoneplanen.

Fylkesmannens miljøvernavdeling har levert innsigelse på at Lenvik i planen vil sette av permanente arealer til oppdrett ved Skårliodden og Durmålsvika ytterst i Malangen.

– Vi vurderer det slik at lokaliteter her vil føre til risiko for negativ påvirkning på villaksstammene i Laukhelle-Lakselv-vassdraget og Lysbotnvassdraget. Slik straumforholdene er går villaksen ut Gisundet på sin vandring. Både luseproblematikken og rømt oppdrettslaks representerer en risiko for villaksstammene. Det samme gjelder for bestandene av sjøørret og sjørøye, som oppholder seg mer lokalt og ikke vandrer så langt, sier fylkesmann Bård M. Pedersen.

Departementet

At det ikke kom til enighet under meklinga fører til at saka nå sendes over til Kommunaldepartementet til endelig avgjørelse.

Lenvik-ordfører Geir-Inge Sivertsen sier at han forventer at departementet finner en løsning som går i Lenviks favør.

– Jeg forventer at departementet er voksen nok til å finne en løsning, for fylkesmannens miljøvernavdeling viser en total mangel på forståelse for utvikling av oppdrettsnæringa, og evner ikke å se helhetlig på problematikken, sier Sivertsen.

– Vi er like opptatt som fylkesmannen er om å ta vare på villaksen. Men når all tilgjengelig dokumentasjon, fra blant andre vitenskapelig råd i Sjømat Norge, viser at villaksen i de berørte vassdragene er i meget god forfatning, så greier vi ikke lenger å følge fylkesmannens logikk. Fylkesmannens miljøvernavdeling legger seg på en føre vár-linje som innebærer at det skal være null risiko for rømming og lus. Hvis vi skal følge denne linja, er det ikke rom i det hele tatt for å drive oppdrett i store deler av Senja-regionen.

– Så du mener vi må leve med en viss risiko?

– All menneskelig aktivitet skaper et fotavtrykk i naturen, sier Sivertsen.

Visningssenter

Skårliodden og Durmålsvika drives i dag som midlertidig lokaliteter — av henholdsvis Salmar og Wilsgård Fiskeoppdrett.

– Hvis det blir endelig avslag, betyr dette da at visningssenteret for laks som Salmar planlegger på Lysnes i tilknytning til Skårliodden kan stå i fare?

– Teoretisk er det fare for det, ja. Fylkesmannens tilnærming er absurd og legger lokk på alle planer for vekst og utvikling innen sjømatnæringa lokalt. Den er også stikk i strid med sentrale myndigheters målsetting om vekst i næringa. Hvis ikke vi får godkjent Skårliodden og Durmålsvika vil vi være dårligere stilt i Lenvik for utvikling av næringa enn før vi lagde den nye kystsoneplanen.

– Så du er oppgitt over fylkesmannens miljøvernavdeling?

– Det er mildt sagt. Jeg er rettere sagt fly forbannet, sier Geir-Inge Sivertsen.

Fylkesmann Bård M. Pedersen sier at han har all mulig forståelse for betydninga lokalitetene vil ha for Lenvik.

– Men det rokker ikke på våre vurderinger om risikoen. Utfallet kunne blitt en annen om vi hadde visst at næringa er på rett vei for å få kontroll med lus og rømming. Men det er ingen tegn til at kontrollen er god nok. Så nå får departementet avgjøre dette. Vi skal eksepedere saka så fort som mulig dit, sier Bård M. Pedersen.

Lenvik-ordfører Geir-Inge Sivertsen er ikke nådig mot fylkesmannen etter meklinga sist mandag. Foto: Trond Sandnes