SETERMOEN: De har tidligere denne uka, via facebook, tatt kontakt med flere jenter ved Bardu ungdomsskole og Setermoen skole. Noe som har skapt redsel og utrygghet, og som har ført til at det ble sendt ut mail til alle foreldrene, med oppfordring til å snakke med barna om dette.

Les også: Skolebarn tilbudt sex på Facebook

- Vi har i dag snakket med disse personene, og de har ikke hatt noen intensjoner om å skremme noen med sin oppførsel, sier mottaksleder Kristensen.

Han forteller at de unge mennene er veldig fortvilt over at noen er blitt redde og at det har kommet i media. Samtidig innrømmer de at de har vært på Domus, og har kontaktet jentene som hadde vært der.

De sier det var fordi de ønsket å skaffe seg venner og praktisere norsk, sier Kristensen.

Han sier også at de benekter hardnakket at de har fulgt etter noen, og at det ikke stemmer.

– Hva med tilbud om sex i facebookmeldingene?

- Det påstår at de ikke har tilbudt noen sex på facebook, sier Kristensen.

Asylmottaket ønsker å formidle hva de tre mennene har sagt i samtaler med dem, men presiserer at de har overlatt til politiet å etterforske hvis det skulle ha foregått noe straffbart.

Personlig sier Kristensen at han synes det er forferdelig hvis jentene har blitt redde.

- Vi har fortalt de unge mennene hvor uheldig dette også er for alle som bor på mottaket, slik at vi har bedt de tenke seg om hvordan de tar kontakt og hva de skriver på facebook, forklarer Kristensen.

Han forteller at i starten av immigrasjonsprogrammet som alle asylsøkere skal gjennom, informerer de asylsøkerene hvordan de best kommuniserer med hverandre og lokalbefolkningen, men at teori og praksis er to ulike ting, og at det kan ta tid.

- Guttene utrykker at de føler seg misforstått og at de har ingen onde intensjoner, avslutter Kristensen.

Det lyktes ikke Folkebladet å komme i kontakt med politiet etter mennene har blitt avhørt.

- Vi tar ingen sjanser

Det sier Lena Guttormsen, mor til en av jentene som har blitt kontaktet på facebook.

- Når hun skal på trening, så velger vi å kjøre begge ungene til og fra de ulike aktivitetene,  forteller Guttormsen.

Hun legger til at kanskje datteren ser på henne som hysterisk siden de bor svært sentralt, men at de som foreldre ikke tar noen sjanser etter det ble sendt ut mail fra skolen, og frem til at det har blitt kontroll på situasjonen.

- Dette er fordi mennene oppholder seg i samme område som våre barn, rundt skolen og Barduhallen , forklarer Guttormsen.

I samtalen med barna har de også snakket om at man er fra ulike kulturer og man kan tolke ting på forskjellig vis.

-  Når det er flere menn ilag, så kan jeg godt forstå at de unge jentene synes det er ubehagelig. De er sjelden èn og en, men i flokk. Mennene trekker ikke akkurat blikket til seg. Datteren min synes det er ekkelt, og vi har snakket om at de ser på jenter på en annen måte enn vi gjør her, sier Guttormsen.

VENNER: Mennene som kontakte unge jenter i Bardu på Facebook har forklart at de ønsket å skaffe seg venner. Foto: Monica Olaisen/Facebook