SENJA: I dag, tirsdag, er opplæringstilbudet 2016-2017 den ene av sakene som skal behandles av fylkesrådet i Troms. I den anledning legger fylkesråd for utdanning, Roar Sollied, opp til noen justeringer av dagens tilbud. En justering som får Lenvik-ordfører Geir-Inge Sivertsen til å reise bust gjelder kjemiprosessfaget. Nærmere bestemt at kjemiprosess VG2 foreslås lagt til Nordkjosbotn VGS og Sjøvegan VGS, og ikke til Senja VGS.

- Vi vet at det er rundt Senja at Troms` prosessindustri ligger. Vi har Finnfjord AS, de to eneste rekefabrikkene i landet – Stella Polaris i Kårvikhamn og Coldwater prawns i Senjahopen, vi har tyngdepunktet for sjømatnæringa og oppdrett her og vi har Senja Avfall – ja, vi kan nevne i fleng. Da forstår jeg ikke vurderinga som er lagt til grunn for at kjemiprosessfaget ikke er lagt til Senja VGS, understreker Sivertsen.

Går mot seg selv

Det er ikke så lenge siden fylkesrådet vedtok å støtte opp under arbeidet med å etablere et såkalt blått kompetansesenter ved Senja VGS. Sivertsen påpeker at justeringa som det er lagt opp til i denne omgang er lite i tråd med vedtaket som ble fattet for kun få måneder siden. Han er klar på at kjemiprosessfaget i aller høyeste grad bør være knytta opp mot kompetansesenteret.

- Gjør man ikke det bidrar man kun til å fragmentere det tidligere vedtaket. Derfor skjønner jeg ikke de faglige vurderingene som er gjort i denne omgang – jeg skjønner ikke logikken.

- Har du fra Lenvik kommune spilt inn ditt syn om saken til fylkesråden?

- Saken har ikke vært på høring, men jeg vet at fylkesrådet er gitt innspill fra flere bedrifter her i regionen som har gitt uttrykk for det samme som jeg om at kjemiprosess må etableres ved Senja VGS, men dette er åpenbart ikke blitt vektlagt, poengterer Sivertsen.

Fire om beinet

I saksframlegget til fylkesrådet opplyses det at det er fire skoler som har vist stor interesse til å utvikleopplæringstilbud i Kjemiprosessfaget - Stangnes, Sjøvegan, Senja og Nordkjosbotn. Alle disse skolene har tilbud innenfor utdanningsprogrammet Teknikk og industriell produksjon, men kun Nordkjosbotn har tilbud om Automatiseringsfaget. Det er grunnen for at fylkesrådet har innstilt på å legge kjemiprosessfaget dit.

Samtidig vises det til at Salaks AS i Salangen sterkest har påpekt behovet for Kjemiprosess for settefiskanlegg, og at bedriften planlegger å bygge en separat treningsavdeling for elever/lærlinger ved det nye anlegget på Salangsverket.

- Hva tenker du om det?

- Det er naturlig at de vil det på samme måte som tilsvarende bedrifter på Senja har uttrykket, men jeg vil påstå at tyngdepunktet for sjømatnæring er på Senja, og at kjemiprosessfaget derfor bør være representert her – også i forhold til mottak av lærlinger, sier Sivertsen.

Folkebladet har foreløpig ikke lyktes med å komme i kontakt med fylkesråd for utdanning i Troms, Roar Sollied.

Lenvikordføreren argumenterer med at sjømatnæringen er sterkest representert i Senja-regionen.