SJØVEGAN: Det var Kommunal Rapport som publiserte forskjellene i forhold til bosettingstallene i Norge, hvor mange flyktninger IMDI anmoder bosatt i de ulike kommunene i 2016.

Alle på plass

Her blir Lavangen trukket fram som en av småkommune der trykket fra IMDI er høyt sammenlignet med de større kommunene. IMDI anmodet Lavangen først om å ta imot 45 flyktninger fordelt på 2014, 2015 og 2016. I ettertid ble de bedt om å ta imot ytterligere 15 i løpet av denne treårs perioden.

– Vi har allerede alle 60 flyktningene de har bedt om på plass. Også de som skulle komme i 2016. I tillegg holder vi døra åpen for tre til. Årsaken til at vi kunne gjøre det var at vi satte i gang et utbyggingsprosjekt med leiligheter. Både barnehage og skole er nå fylt opp. På skolen har barna nå 14 ulike nasjonaliteter, forteller Halvorsen.

Ikke flere nå

– Det har gått veldig greit så langt, men jeg ser ikke for meg at vi skal ta imot flere neste år. Nå må vi konsentrere oss om de vi har. Vi ligger også på topp når det gjelder bosetting. Nå må heller de andre kommunene ta sin del. Det er langt før de når oss igjen, sier han.

– Og vi er opptatt av å ta flyktningene imot på en god måte, både i forhold til hus, barnehage og skole. Og målet er jo å få dem integrert i lokalsamfunnet på en ordentlig måte. Dette dreier seg jo om noe langt mer enn å ta dem imot. Det er jo utfordringer i forhold til både kultur og språk. Det er nå oppgavene begynner, sier han.

– Flyktningtjenesten skal leie lokaler hos Astafjord Vekst for at de kan drive med noen aktiviteter. Det skal også kobles opp mot Astafjord Vekst for å få noen oppgaver. Slik kan de få språktrening og bli kjent med folk. Disse lokalene vil også bli åpne for alle innbyggerne i Lavangen, sier Halvorsen.

Store forskjeller

Tidligere denne måneden ble klart at kommunene vil bli bedt om imot 18.000 flyktninger neste år, inkludert et rekordhøyt antall enslige mindreårige. Samtidig ble det en diskusjon om fordelingen av anmodninger mellom kommunene. Kommunal Rapport trekker fram en rekke småkommuner som har fått anmodninger for 2016 som spenner fra 58 til 19 flyktninger per 1.000 innbyggere. Mens Asker, Frogn, Fet, Aurskog-Høland, Ås, Vestby, Nannestad, Sørum, Rygge, Nesodden og Oslo får anmodninger på omtrent to flyktninger per 1.000 innbyggere.