ROSSFJORD: Lenvik kommune opplever store utfordringer når det gjelder rekruttering av sykepleiere, og da spesielt til Rossfjord sykehjem. Så stor er utfordringa at rådmannen mener det er behov for å sette inn tiltaket.

Tiltaket som foreslås er å gi et økonomisk engangstilskudd på 40.000 kroner for sykepleiere i faste stillinger ved oppstart.

”Tilskuddet settes til 40.000 kroner for 100 prosent stilling og reduseres forholdsmessig i forhold til stillingsprosent. Tilskuddet gjelder kun ved fastansettelse, og det settes en bindingstid på to år. Oppsigelse før bindingstidens utløp vil medføre at kommunen kan kreve hele/deler av tilskuddet tilbakebetalt”, heter det i et forslag som legges frem til politisk behandling i Lenvik formannskap 1. desember.

Få søkere

For øyeblikket er det 2,5 sykepleierhjemler som står ledige ved Rossfjord sykehjem.

”Gjentatte forsøk på utlysning, sist i oktober 2015, hvor utlysningsteksten også ble rettet inn mot vernepleierkompetanse, ga svært få aktuelle søkere”, beskrives det i saksframlegget til formannskapet.

Det påpekes hvordan vakante sykepleierhjemler ikke bare fører til manglende faglig kompetanse, men også økonomiske utfordringer som følge av økt overtid.

Kan kreves tilbake

I den grad det er faglig forsvarlig benyttes fagarbeiderkompetanse inn i ledige hjemler. Det er imidlertid ikke helt uproblematisk.

”Det fører imidlertid til at kommunen får flere og flere helsefagarbeidere som opparbeider seg rett til fast ansettelse som følge av arbeidsmiljølovens fireårsregel. En del av oppgavene som ligger til sykepleierstillingene kan ikke utføres av andre faggrupper, hvilket tilsier at det blir et stort arbeidspress på de sykepleierne som jobber på sykehjemmet”, poengteres det i saksframlegget forfattet av kommunalsjef Bente J. Karlsen.