SJØVEGAN: Rådmann Frode Skuggedal legger nemlig fram et budsjett med i underkant av en million kroner i handlingsrom for politikerne. Og det er slett ikke vanlig. I en årrekke har politikerne i Salangen hatt helt andre oppgaver enn å finne ut av hva et ”overskudd” i budsjettet kan brukes til.

Nådd målene

Men budsjettet for 2016 som behandles i formannskapet onsdag er likevel stramt. Og det manes til forsiktighet fremover av administrasjonssjefen.

– Ja, men jeg er godt fornøyd med budsjettet, ikke minst at vi har klart å synliggjøre et økonomisk handlerom for politikerne neste år.Til grunn for denne situasjonen er jobben som er gjort i 2015. Vi har gjort omstillinger og effektiviseringer for mer enn fem prosent av driftsmidlene. Vi har fulgt planen og nådd målene for 2015. Og vi klarer å holde drifta for 2015 i balanse. Men fremover blir det veldig viktig at vi fortsetter å tilpasse drifta etter de rammene vi har. Gjør vi det kommer dette til å gå bra, sier Skuggedal.

God budsjettdisiplin

Likviditeten er også betraktelig forbedret i 2015.

– Alt dette kunne aldri skjedd om ikke enhetene holdt budsjettene sine. Det er en meget god budsjettdisiplin i Salangen kommune. Men vi har også tatt en del grep rundt budsjettprosessen. Vi har innført bedre rutiner og prosedyrer. Det har gitt resultater. 2016 blir et konsolideringsår der en tar ut full effekt av grepene som ble tatt i 2015, i tillegg til at vi kan videreutvikle oss, sier han.

Rådmann trekker frem rentenivået som en risiko i årene som kommer.

– Ja, men nå jobber vi målretta i forhold til å vurdere om en større del av gjelda skal inn på fastrente. Det gir større forutsigbarhet og mindre risiko, sier Skuggedal.

Ved årskiftet har også kommunen tre millioner kroner på fond. Det er et resultat av overskuddet fra 2014.

Motiverende

'– Det er et annet utgangspunkt i år enn tidligere i forhold til budsjettprosessen. Og det er klart at det å ha et handlingsrom er langt mer motiverende og mer spennende for oss politikere enn bare å prioritere kutt, sier ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp)

– Dette er et resultat av en langvarig politisk prosess der vi også må takke tidligere folkevalgte i Salangen. Og ikke minst har den strategiske ledelsen i kommunen gjort en kjempejobb. Alle ansatte har gjort en stor innsats, sier hun.

– Vi kan ikke love gull og grønne skoger, men om vi klarer å fortsette med den gode økonomiske styringen og holder dagens nivå på drifta fremover, venter det handlingsrom også i årene som kommer, sier hun.

Formannskapet får saken på bordet onsdag.

ORDFØRER: – Et handlingsrom er langt mer motiverende og mer spennende for oss politikere, sier Sigrun Wiggen Prestbakmo. Foto: Morten Dokka