FINNSNES: Borgermester Cecilie Bye og barnebysjef Ulv Holmer Røsok har i lang tid forberedt seg til denne dagen.

I flere måneder har de planlagt, ordnet og styret for å få til en pepperkakeby i år også etter at tidligere borgermester, Linda Solhaug, gikk av i fjor.

Første søndag i advendt åpnet de dørene for folket like etter julegrantenninga på torget.

I år holder pepperkakebyen til på bakkeplan i første estajse vis-a-vis Vivo i Storgata på Finnsnes.

- Jeg tror vi har fått inn mellom 50 og 60 hus. Vi har også fått inn andre kreasjoner som votter og julestrømper laget av pepperkakedeig, forteller Bye som synes det er veldig hyggelig.

Sluntrer med levering

Hun er naturligvis stolt over hvordan byen til syvende og sist ble.

- Jeg er veldig fornøyd med stemninga vi har klart å etablere. Det er mange fine bidrag, men jeg skulle gjerne sett at det var kommet inn flere hus til åpningsdagen, forteller borgermesteren og presiserer:

- Vi registrerer at det har vært hentet mer deig enn hva vi har fått inn. Det er synd at folk ikke har levert i tide, og jeg er litt skuffet over det. Vi har et helt rom som vi ikke har klart å fylle opp, sier hun.

- Hva kan det komme av, tror du?

- Det er ikke lett å si, men jula kommer kastende på oss hvert år og det kan være det, svarer hun.

- Tiden vil vise

Bye hadde store forventninger til den offisielle åpninga;

- Men til syvende og sist grunner vel det hele i at man skal komme i god julestemning, sier hun og påpeker eimen av pepperkakehusene i lokale.

- Dette er deres første år som ansvarlige for pepperkakebyen. Blir det dere neste år også?

- Det vil tiden vise. Vi skal evaluere året og gå gjennom overskrifter som gjennomføring og plassering. Jeg ønsker imidlertid at vi får til et fast lokale hvert år, samt et mye sterkere samarbeid med næringslivet, forteller Holmer Røsok mens Bye skyter inn at de kun har hatt 20 dager gjennomføringstid ut fra egen pengebok og fritid.

Nå vil pepperkakebyen stå til etter jula før den tas ned.