SETERMOEN: Fjøsnissekjerringene eller mer presist, bakstedamene i ungdomslaget, har siden i midten av oktober blant annet bakt 3.000 lefser, 2.500 smultringer og 700 julerosetter.

– Alt er revet vekk, og for meg kom jula litt brått på, sier sjefsnissen, men legger til at det er en fin inngang til jula å arrangere julemarked.

Folk koste seg i det fine været og i den lune atmosfæren som var skapt i byrommet.

Herreavdelingen i UL Freidig hadde bålkaffe og solgte flotte treprodukter, slik som gryteunderlag i bjørk, hjertekrakker og kubbnisser.

Et av de populære produktene var mobiltelefonholderen med påskriften “Sett meg her, så prate vi heller”, forøvrige laget av sjefsfjøsnissen sjøl.

Dårlig tid

I en av bodene stod det to flotte damer fra Gratangen som hadde strikket, stekt og bakt både natt og dag fordi tida er så knapp, ifølge dem selv.

- Vi må skynde oss, fordi vi er så gamle, flirte 83-årige Dagmar Bertheussen.

De to driftige kvinnene forteller at det er tredje året de har stand under julemarkedet, men at de har vært på Bardumartna`n i årevis.

– Vi synes dette er så trivelig og vi gjør det fordi det er så sosialt, forteller Jorunn Hansen og Dagmar Bertheussen.

Rundt omkring i de andre bodene var det salg av honning, dronningkaker, speltbrød, tomatsyltetøy, anguskjøtt, fiskeprodukter, og karameller for å nevne noen av de gode og kortreise produktene som var til salgs.

Eggen gård stod for ridning for barna, med julepyntede hester og kusker. Og kulturskolen skapte også god julestemining i byrommet.

- Svele er bare best, sier Emil etter et besøk i den lille, koselige kafèen som også var rigget opp for anledningen.

Julegrantenning

Da blåtimen nærmet seg var det klart for fakkeltog, som gikk fra kommunehuset til kirkeparken, ledet an av ordfører Toralf Heimdal. Først som leiekusk, men så tok han over tømmene selv på hesten og loset det nydelige fakkeltoget helt frem til julegrana.

Etter at julegrana ble tent, og bygdefolket sammen med Bardu Musikkforening hadde sunget ”Jul med din glede” og ”På låven sitter nissen”, kom det flere fjøsnisser frem med julegodter.

Velferden stilte som alltid opp med julefilm, “Reisen til Julestjernen”.

- Jeg husker selv da jeg var liten guttunge, og så reisen til Julelstjerna med Hanne Krogh. Jeg var forelsket i henne i ti år, men det er gått over nå, humret ordførern.