OLSBORG: Aleris Nord har inngått leieavtale med eieren om å benytte Olsborg Gjestestue som omsorgssenter for enslige mindreårige asylsøkere under 15 år.

Det bekrefter regiondirektør i Aleris Nord, Håkon Melseth.

– Ja, vi har en plan om å etablere et omsorgssenter for enslige mindreårige asylsøkere under 15 på Olsborg, sier Melseth.

Går alt etter planen skal den tidligere gjestestua i sentrum av Olsborg ta imot de mindreårige asylsøkerne i januar-februar neste år.

Godkjent

Det er Bufetat (barne-ungdom og familieetaten) som er nasjonalt ansvarlig for omsorgssenter for enslige mindreårige.

Representanter for Bufetat har allerede godkjent bruken av Olsborg Gjestestue, under en forutsetning.

– Vi har hatt godkjenningsmyndighetene fra Bufetat på befaring, og med visse vedlikeholdsarbeider og tilpasninger som huseier allerede er godt i gang med, så er bygget godkjent som omsorgssenter. Nå er vi inne i en prosess der vi jobber for å få på plass den kvaliteten som er nødvendig for å kunne drive et slikt omsorgssenter, sier Melseth.

Det betyr blant annet rekruttering av personell, der det meste allerede er klart.

Spesielt

Melseth sier at årsaken til at Aleris ønsker å drive omsorgssenter i lokalene til Olsborg Gjestestue er den spesielle flyktningesituasjonen som har vært de siste månedene.

– Spesielt i høst har det vært en stor tilstrømming av enslige mindreårige til Norge. Derfor har Aleris kastet seg rundt for å bistå Bufetat, som helt klart er avhengige av private aktører som kan avhjelpe situasjonen. Behovet for omsorgssentre kan snu, men Bufetat har kalkyler på at det kommer 3.000 enslige mindreårige asylsøkere til Norge i løpet av 2016. Men det er jo bare anslag, sier Melseth.

Flere senter

Aleris har valgt å konsentrere seg om de aller yngste enslige mindreårige. De under 15 år.

Det har Aleris bred erfaring med i Målselv og i Nord-Norge, lokalt gjennom Nymogården på Rundhaug, der det er to omsorgssentre med henholdsvis fem og seks mindreårige.

– Vi er godt etablert i Målselv gjennom Nymogården. I tillegg har vi et omsorgsenter i Bø i Vesterålen, et i Alta og et i Gratangen. Gjestestua på Olsborg egner seg godt, og vi skal jo ikke drive alene. Vi må ha kommunale institusjoner på plass, som skole og helsehjelp. Vi har i dag et veldig godt samarbeid med Målselv kommune på disse tingene, og det tror jeg vi vil ha i fortsettelsen også , sier Melseth.