FINNSNES: I perioden 1994 til 2014 omkom det 42 personer i boligbrann i Troms. Menn er kraftig overrepresentert og hele 28 av de omkomne i denne perioden var menn, mens 14 var kvinner.

- Dette kan blant annet skyldes at menn har noe mer risikofylt atferd, mener Sigbjørn Syr som er branningeniør ved Lenvik og Berg brannvesen.

Sjekk røykvarslene

Desember er årets mest brannfarlige måned og spesielt perioden mellom jul og nyttår. Derfor arrangeres brannvernkampanjen «Aksjon boligbrann» neste måned.

- Det er i stor grad personer som tilhører risikoutsatte grupper som omkommer i brann. Særlig gjelder dette eldre mennesker og alle er ikke i stand til å ivareta egen brannsikkerhet. Sjekk derfor om dine nærmeste har røykvarslere som fungerer og om de har behov for en komfyrvakt, forteller Syr.

Verstingen

Komfyren er den største enkeltårsaken til brann i Norge.

- Så godt som alle komfyrbranner skyldes menneskelige feil og ikke tekniske feil ved produktet. Ved å installere komfyrvakt kan du hindre at komfyrbranner oppstår. Alle bør installere komfyrvakt, understreker han.

Om lag 40. 000 husstander over hele landet får 1.-3. desember besøk av lokale brannvesen/feiervesen og elektrisitetstilsyn, med tilbud om gratis og uforpliktende sjekk av brann- og elsikkerheten i boligen.

- Det er en enkel kontroll av brannsikkerheten, med veiledning og informasjon. For beboerne er sjekken frivillig og kontrollørene vil legitimere seg når de ringer på, sier Sigbjørn Syr.

Besøker husstander

DSB, Norsk brannvernforening og Gjensidige står bak Aksjon boligbrann, mens representanter fra brann-/feiervesen, det lokale elektrisitetstilsyn og lokale Gjensidige-kontor står for  gjennomføringen.

- Aksjonen er en del av «Alt vi kan mot brann», som er en nasjonal satsing frem til 2020 på brannforebyggende arbeid målrettet mot risikoutsatte grupper, forklarer Syr videre.

Lokalt i Lenvik er det Lenvik brann og feiervesen som står for gjennomføringen av kampanjen.

Ifølge brannvernforeningen.no er glemsel, slurv, uoppmerksomhet og uforsiktighet også årsaker til brann. Statistikken fordeler seg slik:

Åpen ild og aske (30 prosent) , elektrisk årsak (25 prosent), feil bruk av elektriske utstyr (25 prosent), påsatte branner (10 prosent).