FINNFJORDBOTN: Nybygget til Senja videregående skole skal stå ferdig til sommeren neste år. Troms Fylkeskommune engasjerte en uavhengig kontrollør for å sjekke tilstanden på bygget. I en kontroll i oktober ble det avdekket flere alvorlige feil.

Fuktig

Det ble registrert at det bygges inn fukt i yttervegger, gulv og søyler. Fylkeskommunen ba derfor entreprenøren NCC Construction AS om en redegjørelse.

– Vi har hatt møte med NCC og det er en grei forståelse av at forholdene er alvorlig. De skal i størst mulig grad rette opp i dette med sine leverandører og underleverandører, forteller fylkesbyggesjef Jan Inge Hille.

NCC har også fått en tilsvarende kontrakt på Bardufoss vidergående som er i planleggingsfasen. Hille sier de har fått et positiv inntrykk av selskapet, selv om det nå har blitt avdekket flere avvik.

– Det er litt trist at det oppstår en sitasjon der man føler seg utrygg på hva man får og hva det vil koste. Det er ikke det vi vanligvis opplever med slike prosjekter, forteller Hille.

Bekymret

Noen av avvikene jobbes det med, mens noen allerede er utbedret ifølge Hille.

– Det er en uavklart sitasjon, men det jobbes med å komme innenfor den gjeldene planen.

Nybygget er gitt en bevilgning på 193,2 millioner kroner. Så lang skal fremdriften være under kontroll, men fylkeskommunens bekymring er at bygget vil koste mer enn forventet.

– Det har vi ikke budsjettdekning til. Vi har hatt gode møter med entreprenøren og forutsetter at kontrakten blir fulgt, sier Hille.

Sikkerhet

Distriktssjef i NCC Construction AS, Tor Helge Nordstrøm, sier til Folkebladet at de ikke kommenterer pågående byggesaker i media.

Byggeplasskontrollen i oktober avdekket også en del avvik i forhold til HMS. Blant annet var det fare for at løse gjenstander kunne falle ned til etasjen under, en stige til taket manglet sikring og et utvendig trappetårn manglet godkjenning. Prosjektansvarlig for fylkeskommunen Steinar Pedersen sier at han er på byggeplassen nesten hver dag og at det gås vernerunder etter forskriftene. At flere avvik ble påpekt i kontrollen tror han kan være tilfeldig.

– På byggeplassen til nybygget til Senja videregående følges avvik opp fortløpende. Jeg har sett ting på byggeplasser midt i Finnsnes sentrum som har vært hårreisende. Der foregår det ting som det ikke blir reagert på, sier Pedersen.