FINNSNES: En mann i 20-årene med adresse i Sørreisa er i Senja tingrett dømt for oppbevaring og bruk av narkotika.

Det var i april i år et annet sted i landet at mannen oppbevarte 95 gram hasj, ca. 0,89 gram anfetamin og en halv tablett Subutex. Subutex inneholder det narkotiske virkestoffet buprenorfin og brukes til å behandle avhengighet av narkotiske stoffer, som morfin og heroin hos opioidavhengige pasienter.

Mannen erkjente straffeskyld og ga en uforbeholden tilståelse i retten. I tillegg til oppbevaring av narkotika innrømmet han å ha sniffet anfetamin noen dager før.

Ikke første gang

Mannen er tidligere domfelt tre ganger og bøtelagt seks ganger for overtredelse av narkotikalovgivingen. Blant annet er han tidligere dømt til 24 dagers fengsel for forsøk på å kjøpe 100 gram hasj.

Retten mener at et så stort kvantum innebærer spredningsfare og at allmennprevantive hensyn tilsier en streng reaksjon.

Utgangspunktet for oppbevaring av 95 gram hasj er 35 dager ubetinget.

Tillitsbrudd

Ifølge retten er det skjerpende at mannen er dømt for liknende forhold tidligere. Senest i februar ble han kun idømt 54 timer samfunnsstraff fordi han sa han hadde kuttet ut det kriminelle miljøet. Mannen misbrukte rettens tillit ved å begå likeartet kriminalitet bare to måneder senere.

Siktede har uttalt at han flyttet en uke etter det straffbare forholdet for å ta endelig avstand fra rusmiljøet. Han har også opplyst at han nå har jobb og kjæreste og er motivert til å holde seg lovlydig.

Troverdig

Retten mener han fremstår mer troverdig denne gangen da han faktisk har flyttet og endret livsførsel.

Siden samfunnstraffen aldri ble iverksatt har retten bestemt at mannen skal sone hele den subsidiære fengselstraffen fra den tidligere dommen på 60 dager.

Samlet blir straffen på 85 dagers ubetingel fengsel, med varetektsfradrag på åtte dager.