FINNSNES: For fra torsdag er det innført strengere grensekontroll. Det betyr at du bør ha passet med deg om du skal på handletur til Abisko.

Regjeringen har nemlig bestemt at det skal innføres økt grensekontroll og ID-kontroll fra torsdag morgen klokken 08.00.

ID-papirer

For de som passerer grensa betyr det at de må ha med seg gyldige ID-papirer, skriver politiet på sine nettsider.

– Det beste reisedokumentet er pass. Folk som ferdes i grensenære områder i Østfold og Hedmark må også være forberedt på å vise gyldig ID. Det samme gjelder folk som reiser med ferger til Norge fra Sverige, Danmark og Tyskland. Fergeselskapene har plikt til å kontrollere ID for reisende til Norge, påpekes det på nettsidene til politiet.

– Andre lands statsborgere som skal reise til Norge må også være forberedt på å fremvise gyldig ID.

Fleksibel

Det påpekes imidlertid at det for nordiske borgere som skal ta ferge til Norge og ikke har med identitetspapirer skal utvises fleksibilitet fra politiet.

– Men vi ber om forståelse fra publikum for at det kan by på problemer å ikke ha med gyldig ID. Det betyr at det kan ta lengre tid å komme gjennom kontrollen uten ID.

Når det gjelder barn ifølge med foreldre på reise i nordiske land, er det best at de også har med seg pass.

Skjønn

Men ved reiser i nordiske land skal det ikke være problemer for barn å reise tilbake til Norge når de reiser sammen med foreldre. Også her vil politiet utvise skjønn, påpeker politiet.

– Hensikten med økt kontroll er å hindre at personer uten nødvendige reisedokumenter kommer inn i Norge. I går iverksatte Sverige flere tiltak for å begrense asyltilstrømmingen, noe som kan bety økt tilstrømming til Norge.

Den økte kontrollvirksomheten vil i første omgang vare i ti dager. Politiet får støtte fra tollvesenet til å gjennomføre kontrollene.

Finland innførte strengere grensekontroll i september.

Fra torsdag innføres det strengere grensekontroll.