BRØSTADBOTN: I forslaget til budsjett neste år og økonomiplan foreslår rådmann i Dyrøy å innføre eiendomsskatt. Bakgrunnen er indikasjoner på at kommunen vil få økonomiske utfordringer i årene som kommer.

Ingen stemning

Får rådmann Erla Sverdrup gjennomslag vil i tilfelle Dyrøy bli den 17. kommunen i Troms som har innført eiendomsskatt. I økonomiplan er det satt opp en skatteinntekt på 750.000 kroner for 2016, og halvannen million kroner årlig fram til 2019.

– Eiendomsskatt er ikke noe vi ønsker å innføre i Dyrøy. Det er vårt utgangspunkt. Vi mener vi har et fortrinn ved at vi ikke har denne skatten og vi har tidligere klart oss uten. Det vil vi prøve for fremtiden også, sier ordfører Marit Alvig Espenes (Ap)

– I programmet vårt har vi skrevet at om det skulle være nødvendig for å ivareta tjenestetilbudet vil vi se på det. Sånn sett er nok ikke Ap så bombastisk som tidligere, men i utgangspunktet er det ikke noe stemning i Ap for det. Det tror jeg ikke det vil være i formannskapet heller, sier hun.

Går imot

Formannskapsrepresentant Knut Arne Johansen (FLD) er klar i talen.

– Vi har flagga denne saken, og vi går konsekvent mot å innføre eiendomsskatt. Vi bør klare å styre kommunen uten, dette er et relativt beskjedent beløp. Dette vil vi spille inn i formannskapet torsdag. Men vi har utfordringer, spesielt knyttet til folketallsutviklingen og demografi, sier Johansen.

Heller ikke Kjell-Sverre Myrvoll (Sp) er stemt for å innføre den upopulære skatten.

– Så langt det er mulig å unngå denne skatten uten at det går utover tjenestetilbudet vil vi ikke innføre den. Vi må prøve å finne andre måter å dekke dette inn på. Om vi klarer det i formannskapet torsdag er jeg litt usikker på, men det vil uansett bli en prosess fram til kommunestyremøte, sier han.

Programforpliktet

Og som ventet går Dyrøys neste største parti sterkt imot eiendomsskatt i kommunen.

– For Frp er jo dette en kjepphest og vi er programforplikta til å si nei til å innføre eiendomsskatt. Og det kommer vi til å gjøre. Det er helt uaktuelt for Frp i Dyrøy. Når saken kommer til formannskapet må vi se på andre måter å hente inn disse pengene. Det koster jo også mye å drive inn disse pengene, sier Haavard Danielsen (Frp)

Folkebladet forsøkte å få kommentarer fra rådmann Erla Sverdrup tirsdag uten å lykkes.