FINNSNES: Det er Johansen selv som sier til Folkebladet at han ikke anker dommen.

– Min bestefar levde i en helt annen tid. Han delte befolkningen inne i tre. Praktikere, teoretikere og super-teoretikere. Økokrim faller inn under den siste kategorien og de vil jeg ikke bruke så mye tid på, forteller Johansen, som ikke vil kommentere saken ytterligere.

Dermed blir dommen fra tingretten stående. Den tidligere daglige lederen for Nord Senja Laks ble i oktober dømt til seks måneders ubetinget fengsel for flere forhold tilknyttet feilrapportering og manglende behandling av lakselus.

Viste varsomhet

Aktor la i retten ned påstand om ti måneders fengsel for Johansen. Retten fant det skjerpende at den uriktige rapporteringen av lusetall vedvarte over tid, og at det ble operert med reelle tall i egne regneark, og fiktive tall som ble innrapportert til Mattilsynet. Retten mente likevel at Økokrims utgangspunkt for straff var noe høyt og at man må vise varsomhet i straffeutmålingen, siden det finnes svært begrenset straffeutmålingspraksis for denne typen overtredelser. Johansen, som erklærte seg ikke skyldig i seks av de syv tiltalepunktene, ble dømt til seks måneders ubetinget fengsel.

Økokrim anker

Økokrim varslet fredag at de anker dommen mot Nord Senja Laks AS. Det melder NTB. Selskapet sa seg skyldig i alle tiltalepunktene og ble dømt til å betale en bot på fem millioner kroner, samt en inndragning på 400.000 kroner. Selskapet ble ikke idømt tap av rettigheten til to grønne oppdretskonsesjoner de tidligere har sikret seg.

Økokrim anker nå avgjørelsen knyttet til botens størrelse og avgjørelsen om å ikke idømme selskapet rettighetstap. Under rettsaken la aktor ned en påstand om bot på syv millioner kroner og et inndragningsspørsmål på en million kroner. I tillegg til rettighetstap av de grønne konsesjonene for to år.

Folkebladet har forsøkt å kontakte styreleder i Nord Senja Laks, Charles Høstlund, uten å få svar. Etter at dommen var klar uttalte Høstlund at selskapet var positive til at de ikke var idømt rettighetstap, og at de ville se nærmere på de andre punktene i dommen.