BARDUFOSS: I det siste er det reist spørsmål om hvor stortingsrepresentant Regina Alexandrova (H) står i spørsmålet om en eventuell flytting av 339 skvadronen fra Bardufoss til Rygge. Flere har kritisert henne for å være fraværende.

Til Folkebladet sier Alexandrova at hun skjønner at folk kan stille spørsmål ved hennes engasjement i saken, men sier hun vil være tro mot prosessen og at hun jobber med å få svar på bakgrunnen for dette forslaget fra forsvarssjefen, før hun er mer tydelig på hva hun mener.

– Jeg ble veldig overrasket over forslaget, og derfor vil jeg se nærmere på det. Jeg reagerer på noen ting jeg ønsker å få svar på. Derfor ønsker jeg å tak i bakgrunnen for at forslaget er kommet, og jeg ønsker å bruke tid på det. I tillegg er det slik at forsvarsministeren er veldig tro mot prosessen. Hun ønsker ikke å gå i dialog med oss før høringer og innspill er over i midten av november. Hun ønsker ikke å mene noe før alt er på plass. Jeg skjønner de som ikke forstår at jeg ikke gir klare svar, men jeg vil også være tro mot prosessen og sette meg grundig inn i saken. Det vil være feil å forskuttere noe, sier Alexandrova.

Til neste år

Alexandrova sitter i den utvidede forsvars- og utenrikskomiteen, og Alexandrova sier at komitemedlemmene vil ikke gå ut å mene noe før forsvarssjefens fagmilitære råd kommer til behandling i Stortinget. Det skjer ikke før i mars-april neste år.

– Når vi skal behandle og bestemme dette i Stortinget kommer jeg til å være tydelig, sier Alexandrova.

– Vil du være tydelig selv om valget skulle bli Rygge?

– Min holdning er at helikoptrene er viktige for Nord-Norge, og det tar jeg som utgangspunkt. Når vi skal forsterke Forsvaret i Nord-Norge vil jeg synes det er veldig rart hvis vi ikke har bruk for helikopterstøtte med den aktiviteten som Hæren har i nord, sier Alexandrova.

Ikke brukskonsept

Alexandrova sier hun har fått informasjon som går på at Hæren ikke har noe brukskonsept for bruk av helikopter.

– Jeg stiller spørsmålstegn ved om dette er riktig, og det er også noe jeg kommer til å undersøke, sier Alexandrova.