SENJAHOPEN: - Hovedproblemet i dag er dårlige vannkilder, og det haster med å finne frem til en vannkilde med tilstrekkelig reservoar og tilsig.

Det sa rådmannen i Berg, Tore Jan Gjerpe, da han i siste kommunestyremøte orienterte politikerne om situasjonen ved Senjahopen vannverk. Dette ifølge referatet fra møtet, som ligger på Berg kommunes hjemmeside.

Erstatningsansvarlig

Ifølge referatet ga rådmannen en kort orientering om gjeldende lovverk og hvilke ansvar kommunen har som vannverkseier.

- Når kommunen ikke klarer å levere den vannkvalitet som regelverket krever, kan kommunen bli erstatningsansvarlig og økonomisk ansvarlig for de som kan dokumentere et tap, sa Gjerpe, ifølge referatet.

Han viste til rettsaker der kommuner fikk store bøter og der ansvarlige medarbeidere er blitt fengslet.

Fra før er det kjent at rekefabrikken Coldwater Prawns har bebudet et erstatningskrav mot kommunen på grunn av at vannet som er levert ikke har holdt mål.

Strakstiltak

Rådmannen orienterte videre om at det den siste måneden er iverksatt en rekke strakstiltak for å bedre vannkvaliteten. Her ble det nevnt prøvetaking, nye måleinstrumenter, oppgradering av kloringsanlegget, befaring for å sjekke for døde dyr mm, bestilling av nytt UV-anlegg og forberedelse for skifte dette.

Det har også blitt foretatt tømming og vask av magasin, utspyling av ledningsnett, renske bekkefar med mer. Det ble påpekt at dette har gitt en del merkostnader.

Vurdere vannkilder

Rådmannen sa at det snarest vil bli innhente tilbud på et forprosjekt, der første fase er vurdering av vannkilder.

- Det er helt nødvendig at arbeider med å etabler en akseptabel og fullverdig vannkilde blir gjort i løpet av 2016, sa rådmannen ifølge referatet.

Formannskapet vil avgjøre valg av rådgivere og kommunestyret vil få ny sak om dette i løpet av vinteren, orienterte han.