TENNEVOLL: Etter at det interkommunale brann- og feievesenet ikke har kapasitet til å få feid pipene i år grunnet sykdom, ble feiere fra Ofoten Interkommunale Brann og Redningsvesen leid inn for å gjøre jobben i Lavangen og Salangen.

Det har ført til en storm av klager over manglende feiing av ulike årsaker i kommunen.

Skru i veien

- Hos oss løsnet ikke feieren en skru på røykhatten og ville dermed ikke feie, sier Tove Nordheim, som har sendt en klage til kommunen.

Hun forteller at hun hentet en skiftenøkkel for å få han til å åpne skruen litt, slik at hatten kunne dreies til side. Heller ikke da fikk han løsnet den. Seinere kom mannen, Svein Ola Nygård, hjem fra jobb og løsnet skruen lett med ei tang og vippet hatten til side.

– Jeg skjønner ikke at de ikke har et minimum av verktøy med seg på jobb, undrer Nygård, og viser fram skruen som hindret feieren i å gjøre jobben.

Firkantet

- Feieren avviste tilbudet og jeg synes han viste manglende vilje til å løse problemet slik at vi ikke fikk feid pipa. Og nå lurer vi på når vi får gjort dette neste gang, og om det er kommet nye regler, skriver hun blant annet i en klage til kommunen.

Teknisk etat i kommunen melder at flere ikke har fått feid pipene sine i år av ulike årsaker. Blant annet har hverken varabrannsjefen eller rådmannen fått feid sine piper.

Hos noen skal det dreie seg om skeivt oppsatte stiger, mens hos andre kjørte de bare forbi.

– Hvorfor vet jeg ikke, da ingen var hjemme, sier varabrannsjef Andreas Simonsen som ikke er særlig snakkesalig.

– Hos meg ble det ikke feid da de ikke godjente en plattform jeg har lagd selv som er av tre og det skal være i tråd med HMS-regelverket til feierne, sier rådmann Erling Hanssen, som også har hørt at det skal være flere som av ulike årsaker ikke har fått renset sine piper.

– Våre feiere i det interkommunale systemet har nok vært noe mer fleksible, sier rådmann Hanssen.

Gir blaffen

- Vi har nok sett igjennom fingrene med en del forhold, det gjør ikke disse feierne, medgir leder av feiertjenesten i IKS-samarbeidet Jens Roald Jenssen, mens feiermester Stig Watne fra Ofoten Brann IKS medgir at de kunne vært mer fleksible.

– Ja, jeg er kjent med at det er kommet klager på feiertjenesten og telefonen har ikke stått stille. Jeg kan ikke uttale meg om saken med manglende vilje til å løsne en skru på en pipehatt, men på generelt grunnlag kan jeg si at adkomsten til pipa skal være klar før feieren kommer, sier leder av feiertjenesten under det interkommunale samarbeidet, Jens Roald Jenssen.

– Jeg har nok sett gjennom fingrene med en god del i kommunene våre, og kan si at mange gir blaffen i regelverket mens jeg nok har vært for snill. Når det så kommer feiere fra en stor by som Narvik, så følger de regelverket. Husk på at det er et farlig arbeid, og ramler de ned fra et tak og regelverket ikke er fulgt, kan det få følger for forsikringen. Derfor skal de ikke bevege seg på noe treverk, stiger skal være sikre, på taket skal det være fastmonterte stiger, og ved høye piper en godkjent plattform blant annet, forteller Jenssen.

- Burde regelverket vært kunngjort klarere for huseierne?

- Vi kan alltids bli bedre i å informere, men jeg mener folk vet om dette og kjenner til manglene de måtte ha, sier Jenssen.

Mer fleksible

- Hva synes du om disse historiene om manglende feiing i Lavangen fra deres folk?

- Huseierne har ansvar for å legge forholdene til rette for feiing, men vi bør være imøtekommende og være fleksible, sier feiermester Stian Watne i Ofoten Interkommunale Brann og Redningsvesen som utførte tjenestene i Lavangen og etter hvert i Salangen.

Samtidig viser han til at mannskapene har en arbeidsinstruks å forholde seg til som helse- miljø og sikkerhet samt arbeidstilsynet sine regler.

– Hvis det var så enkelt at vi bare kunne dreid på en mutter og løsnet røykhatten, burde vi kanskje vært mer imøtekommende. Men vi kan heller ikke ha en hel verktøykasse med på taket, sier feiermester Watne.

Skulle det være noen som ikke har fått feid pipa, er det bare å ta kontakt med kommunen, melder han til slutt.

Den innleide feieren fra Ofoten Brann IKS var lite villig til å få løsnet skruen på røykhatten. – Forundret over manglende vilje til å løse problemet, sier Svein Ola Nygård som lett løsnet den nye skruen med ei tang. Foto: Ulf Antonsen