FINNSNES: Utlendingsdirektoratet (UDI) anslår at det kan komme opp mot 30.000 asylsøkere til landet inneværende år.

- Det vil være svært uheldig om UDI nedprioriterer brannsikkerheten i jakten på nye mottaksplasser for asylsøkere, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening i en e-post til Folkebladet.

Asylmottak mer utsatt

For to år siden ga Brannvernforeningen ros til direktoratet for å ha innført egne krav til brannsikringstiltak i asylmottak som går utover minimumskravene i brannregelverket.

Det gjelder blant annet krav om automatiske slokkeanlegg og brannvarslingsanlegg. Grunnen til at UDI valgte å heve sikkerhetsnivået, var et urovekkende høyt antall branner og branntilløp i asylmottak.

- Asylmottak er fortsatt mer utsatt for brann enn andre typer virksomheter. Det gjelder ikke minst i forhold til påsatt brann som vi har sett en rekke eksempler på i Sverige i det siste. Vi forventer derfor at sikkerhetsnivået som ble etablert i 2013 opprettholdes ved anskaffelse av nye mottaksplasser, poengterer Kalheim.

Tiltak

Han medgir samtidig at det kan være problematisk for UDI å kreve automatiske slokkeanlegg i midlertidige asylmottak. Anleggene er tidkrevende å installere og krever store investeringer for eiere som skal drive mottak på kortvarige kontrakter.

- Dersom UDI går bort fra egne krav til teknisk brannsikring av asylmottak som etableres midlertidig, må det gjennomføres organisatoriske tiltak som bidrar til å opprettholde et sikkerhetsnivå på linje med ordinære mottak. Døgnkontinuerlig vakthold og ekstra lyssetting utendørs kan være eksempler på gode kompenserende tiltak, sier Kalheim.

Må bistå

Han fremholder videre at lokale brannvesen må bistå faglig ved etablering av midlertidige asylmottak.

- Brannvesenet må gjennomføre enkle befaringer for å sjekke at bygningen tilfredsstiller brannforskriftenes minimumskrav til varsling, rømning og slokking, sier han avslutningsvis.