BARDUFOSS: I ei pressemnelding skriver Innovasjon Norge at gården, som i dag drives av Olav og Evy Anita Grundnes, er en verdig vinner av Bygdeutviklingsprisen for Troms 2015.

Lang tradisjon

Grundnes gård har drevet med potetproduksjon siden 60-tallet, da med Olav Grundnes sin far i førersetet. Siden den tid har produksjonen økt til flere hundre tonn årlig, og består i dag av en sammensetning av ulike potetsorter, herunder Gulløye.

«Gulløye fra Nord-Norge» har fått tildelt beskyttet opprinnelsesbetegnelse fra Matmerk, og har også blitt kåret til beste råvare i forbindelse med «Det norske måltid».

Grundnes gård er en av Troms fylkes største potetprodusenter. De leverer store deler av sin produksjon til Tromspotet, - som igjen vasker og pakker potetene for videre distribusjon og salg til hele landet, blant annet via Gartnerhallen.

Nye potetsorter

I tillegg til å produsere kjente potetsorter, er Olav Grundnes sentral i forhold til å dyrke frem nye potetsorter som er egnet for dyrking i arktiske strøk. Dette er et langsiktig arbeid, hvor Graminor står sentralt i prosjektet sammen med andre lokale aktører.

De senere år har også gården investert i nytt utstyr, både knyttet til innhøsting, sortering og lagring, for å kunne oppnå en best mulig og lønnsom produksjon.

I 2014 hadde gården en total omsetning på 6,7 millioner kroner, hvor omsetning av poteter utgjorde litt under halvparten.

Grundnes gård sysselsetter i dag sju-åtte personer, der både Olav og Evy Anita jobber på full tid på gården. I tillegg er en av sønnene i full jobb på gården.

Vinneren deltar også i konkurransen om den nasjonale prisen som er på 250.000 kroner.