FOSSBAKKEN: Etter å ha avdekket kritikkverdige forhold ved lokalene til den samiske barnehagen på Fossbakken går det mot stenging.

- Lavangen kommune har en avtale med sametinget om å drifte en samisk barnehage i Lavangen og det skal vi fortsatt gjøre, sier rådmann Erling Hanssen under en orientering for det nye formannskapet. På grunn av forholdene som tilsyn har funnet jobbes det nå med en løsning der barnehagen kan bli flyttet til grendehuset i Spansdalen.

Mangler rent vann

Både kommunen og Mattilsynet har ved sine tilsyn avdekket forhold som er så alvorlige at videre drift som barnhage ikke er mulig over lengre tid. Etter et varsel fra kommunen om drikkevannet, kom Mattilsynet på en befaring.

- På bakgrunn av ei melding fra smittevernlegen Kjell Are Pettersen i mai, avholdt vi en kontroll av vannet i barnehagen som har egen vannkilde, forteller Øyvind Fossli i Mattilsynet. Der ble det avdekket for mye jern og mangan, misfarging og lukt av vannet.

– Kvaliteten på det er alt for dårlig, derfor besluttet smittevernlegen at vannet ikke skal drikkes eller brukes til matlaging fra i sommer av, forteller Fossli.

Fristen oversittet

- Kommer dere med pålegg i saken?

- Vi har akkurat ferdigbehandlet saken og sendt den ut til de berørte partene og kan derfor ikke si noe om det, sier Fossli. I følge andre kilder skal det ikke være funnet bakterier i vannet men det er også pekt på fare for smitte fra nedslagsfeltet til vannforsyningen. Etter nok en befaring i juni, ble det funnet en rekke kritikkverdige forhold som går på manglende vedlikehold og deretter gitt vedtak om pålegg innen 1. oktober til kommunen.

- Dere pålegges å utbedre vedlikehold på kjøkkenet i Fossbakken Barnehage på en slik måte at det tilfredsstiller krav i regelverket, skriver tilsynet og ramser opp en rekke mangler ved lokalene.

Stenges permanent?

Da dette ikke er utført, går det sannsynligvis mot en stenging av barnehagen i løpet av kort tid. I tillegg kommer problemene med vannet.

- Skal vi etterkomme påleggene fra tilsynene, er det snakk om så store kostander at vi ikke kan ta dem alene, sier leder av grendelaget på Fossbakken, Kai Frode Sæbø på spørsmål om de vil utføre påleggene .

Det tredje tilsynet ble utførte av kommunen sjøl som et miljøretta helsevern der en del av samme forhold kom for dagen.

- Spansdalen grendehus er nå forhåndsgodkjent for barnehagedrift, sier kommuneoverlege Kjell-Are Pettersen. Rådmannen er klar på at om det skal kommes drift ved barnehagen på Fossbakken, må utleier som er grendelaget, utbedre lokalene og vannforsyningen som påpekt ved tilsyn.