BARDUFOSS: Nyvalgt ordfører i Målselv, Nils Foshaug (Ap), mener det er grunn til bekymring omkring framtidig drift av Bardufoss lufthavn.

– Forsvarssjefens fagmilitære råd er gitt og der står det beskrevet en nedbygging av Bardufoss flystasjon, 339 skvadronen skal bort, hovedbasen for helikopter skal bort og helikopterstøtte til Hæren skal bort. Det betyr i så fall en kraftig nedbemanning av aktivitet og personell, og til sist en nedbygging av flystasjonen. Det er det dystre bildet, og et scenario som fort kan bli en realitet, sier Foshaug.

På høyeste alvor

Det Foshaug beskriver må også sees i lys av at forsvarssjefen ønsker en kraftig oppgradering av Forsvarets aktivitet i Ofoten-området og på Evenes flystasjon, som har fått status som fremskutt kampflybase. I tillegg har både Avinor og Forsvaret sagt offentlig at ingen av dem ønsker å drifte Bardufoss lufthavn i sin nåværende form og størrelse.

– Det er en realitet at vi har tre store flyplasser innenfor et lite geografisk område (Tromsø, Bardufoss og Evenes, jour. anm.), og dette må bli en bred politisk diskusjon, sier Foshaug.

Først tar ordføreren signalene fra forsvarssjefen på høyeste alvor, og den politiske strategien for å gi et høringssvar på forsvarssjefens fagmilitære råd (FMR) er i full gang.

Merkelig

– Målselv, Bardu og Sørreisa har en forsvarskoordinator som nå er involvert. Bardu og Målselv jobber med et tilsvar til FMR, og det jobbes politisk i Midt-Troms, Troms og Nord-Norge, noe jeg håper skal føre til bred politisk enighet om tilsvaret til FMR, sier Foshaug.

Da Folkebladet snakket med Foshaug tirsdag ettermiddag var han i Trondheim på veterankonferansen for Forsvarets veteraner.

– Det første foredraget fra en tidligere ansatt i Luftforsvaret beskrev hvor viktig helikopterstøtte var for medisinsk evakuering i strid, og at samtrening er det som berger liv. Da blir det merkelig når FMR sier at helikopterstøtten til Hæren skal bort, sier Foshaug.

Hærsjefen uenig

Foshaug har også merket seg at nylig avgått Generalinspektør for Hæren, Rune Jakobsen, i media var usedvanlig klar på at han var uenig med forsvarssjefen i hans beslutning.

– Selv om det hersker enighet rundt FMR, er det nyanser her. Det er ikke alle som synes forsvarssjefen skisserer den beste løsningen, sier Foshaug.

lover: Ordfører Nils Foshaug (Ap) lover hektisk politisk jobbing for å imøtegå forsvarssjefen. Foto: Jan-Erik Bergstad Foto: Jan-Erik Bergstad