FINNSNES: I midten av september i år besluttet ledelsen å stenge rekefabrikken i Senjahopen. Årsaken var at vannet som leveres fra det kommunale anlegget var forurenset av tarmbakterier.

- For om lag to uker siden startet vi opp igjen. Produksjonen går godt, men vi følger med på vannet hele tiden, sier administrerende direktør i Cold Water Prawns, Knut Helge Vestre.

Stenger fabrikken - krever millionbeløp Mandag besluttet ledelsen å stenge rekefabrikken i Senjahopen. Årsaken er at vannet som leveres fra det kommunale anlegget er forurenset av tarmbakterier. - Største kunde

I forrige måned hudflettet han kommunen og varslet at selskapet ville kreve millionerstatning.

- De er ansvarlige for vårt tap. Vi har kjøpt en tjeneste som vi ikke har fått i henhold til avtalene og da blir det riktig å gjøre det slik, sier han.

Ifølge Vestre er vannet per dags dato innenfor grensa og ulike tiltak er satt i verk fra kommunens side.

- Det er bra, men jeg håper at de kommende, mer permanente tiltakene forbedrer vannet ytterligere, slik at det blir stabilt, sier han.

- Hvordan føles det at vannet endelig er rent?

- Det skulle bare mangle. Vi er kommunens største kunde på vann og de må gjøre det som må gjøres. De kan ikke kun drive med brannlukking - de må være i forkant, svarer han.

- Ikke nødvendig med kokepåbud Mattilsynet mener det per i dag ikke er nødvendig med kokepåbud for abonnentene til Senjahopen vannverk. Forlanger

Det var i 2010 at fire aksjonærer kjøpte rekefabrikken. I 2011 startet de produksjonen og Vestre ble administrerende direktør.

- Fabrikken har derimot eksistert i Senjahopen i 30 år i år og det har aldri før vært problemer med renheta på vannet. Fra tid til annen har det vært manko på vann, men det er ikke kommunens feil, sier Vestre og legger til:

- Jeg forlanger at det ikke oppstår lignende vannproblemer i framtida.

Alle de 20 permitterte ansatte er tilbake i arbeid etter produksjonsstansen.

Strakstiltak

Rådmann i Berg kommune Tore-Jan Gjerpe legger ikke skjul på at kommunen fortsatt sliter.

- Vi har gjort en rekke strakstiltak for å bedre vannet som leveres. Vi har blant annet rensket, sjekket, rehabilitert behandlingsanlegget, forbedret anlegget med kloring og vi har en ny UV-stråling på vei.

Han er glad for at kommunen har fått til et såpass rent vann at fabrikken kunne åpne igjen.

- Vi har strukket oss langt, men vi er ikke tilfredse før det er skikkelig. Men ingen av oss kan trylle og vi jobber intenst for en bedre vannhverdag, sier han.

Rettighetene dine

Helene Falch ved Forbrukerrådet påpeker at man har samme reklamasjonsrett på vann, som på bil og klær.

- Det kan være du har rett på prisavslag mens kommunen forsøker å løse problemet. Terskelen er imidlertid høy for å nå gjennom med slike krav. Det vil si at vannet skal være veldig dårlig, sier hun og fortsetter:

- Er vannet i Senjahopen så dårlig at man ikke kan drikke det, kan Forbrukerrådet hjelpe med å få en løsning om ikke kommunen løser saken selv, sier hun.

Når det gjelder bedrifts erstatningskrav til kommunen på grunn av produksjonstap som følge av vannproblemene, er det ifølge Falch ikke en forbrukersak.

- Vedtak i Forbrukertvistutvalget er prisavslag først og fremst blitt tilkjent når det leverte vannet har vært helsefarlig og ikke utelukkende snakk om sjenerende farge eller lukt, sier hun.

Rådmann i Berg kommune,Tore-Jan Gjerpe har satt alle kluter til for å ordne vannet i Senjahopen. Foto: Berg kommune
Helene Falch ved forburkerrådet i Troms påpeker hva slags rettigheter man har ved dårlig vann. Foto: Presse