BARDUFOSS: Daglig leder Ørnulf Vanebo kan nyte en softis i forvisning om at Polarbadet, mot dårlige odds, har rundet 20 år. Det manglet ikke på advarsler og skepsis da planene om et stort badeland på Rustahøgda dukket opp i slutten på 1980-tallet.

Turbulent

Og det er ikke til å stikke under en stol av de 20 første årene har vært turbulente. Men Polarbadet har overlevd og framstår i dag som mer økonomisk trygg enn tidligere. Tross renovering og ombygging til varmegjenvinningsanlegg til en prislapp på fire millioner kroner det siste året.

– I dag går driften kjempebra. Vi har nå fått et av landets mest moderne bad på energiøkonomisering. Vi har også skifta ut en del gamle pumper som vi var redd skulle ryke. Grovt sett har vi brukt fire millioner kroner på de siste tiltakene. Når vi må stenge over tid for å renovere, så går det normalt sett hardt ut over likvide midler, men vi har klart å gjøre dette arbeidet uten å bruke opp kapitalen vår, sier Vanebo.

Feiring

Fredag feiret Polarbadet formelt sitt 20-årsjubileum.

– Vi hadde invitert gjester som har vært involvert i Polarbadet opp gjennom årene, og viktige brikker som var med i oppstarten av Polarbedet, sier Vanebo.

For noen uker tilbake var det gjestene i Polarbadet som fikk være med på jubileumsmarkeringen.

– Da kjørte vi en hel helg med tilbud, blant annet gratis inngang, sjørøverdag, vannskliekonkurranse og gratis kake og is, sier Vanebo.

Mye mimring

Feiringen sist fredag var preget av historikken til badet gjennom 20 år og mye mimring blant gjestene. Fra den nokså ville ideen ble presentert i 1988, byggestarten i 1993, den offisielle åpningen i 1995 og fram til i dag.

De fem første årene opplevde Polarbadet mange byggtekniske problemer som førte til stenging, utskifting av fliser i bassengene og byggtekniske problemer fordi konstruksjonen og ventilasjonen ikke taklet den høye luftfuktigheten.

Men Polarbadet ”står han av”.

– Vi har hatt veldig godt besøk fra i sommer og fram til nå. Og vi drifter med pluss i regnskapet, sier Vanebo tilfreds.

Styreleder Vegar Gystad (fra venstre), ordfører Nils Foshaug og daglig leder Ørnulf Vanebo feiret Polarbadet. Foto: Privat