HEMMINGSJORD: På midten av 60-tallet la den siste lokalbåten til kai på Hemmingsjord mellom Sørreisa og Finnsnes. Siden den tid har den ærverdige kaia, som ble bygget i 1926, stått mer eller mindre til forfall.

Til slutt var kaidekket så oppråttent at det var farlig å bevege seg utpå. Naboene reagerte. De fryktet at uvær skulle begynne å rive på byggverket.

En halv million

Det førte til at eierne begynte å sjekke mulighetene for støtte til å restaurering. Og de fikk napp. Norsk Kulturminnefond fant kaia bevaringsverdig og bevilget 205.000 kroner i støtte. Fra  Troms fylkeskommune vanket det støtte på 25.000 kroner.

Resten av beløpet som trengtes, cirka 270.000 kroner, la eierne i sjøl. Dermed engasjerte de Senjabygg på Medby til jobben.

Fornemme miljøet

Nå er restaureringa av 40 prosent av kaia ferdig. Det var så langt pengene rakk. Og det er blitt et vakkert resultat. Nå er det fullt mulig å ta seg en tur ut på kaia, og fornemme miljøet fra en svunnen tid. Både de gamle pakkhusene og skiltet som forkynner at her anløper du Hemmingsjord, bidrar til å skape en egen stemning.

Siden det er kulturvernmidler inne i bildet, er kaia restaurert i mest mulig autentisk stil. Det betyr at det ikke er benyttet impregnerte materialer.

Arealet som ikke er restaurert er sikret med tenger, slik at det skal «stå han av» i en storm.

De tørre tall forteller at kaia er 33 meter lang og 12 meter på det bredeste. De tre pakkhusene har et samlet areal på cirka 100 kvadratmeter.

Det gamle stedsnavnskiltet henger fortsatt på plass. Nytt kaidekke sørger for at det er sikkert å bevege seg på kaia. Foto: Vidar Bjørkli