STONGLANDSEIDET: Fem enslige mindreårige asylsøkere i Stenimed sin bolig på Stonglandseidet. Et tilbud som inkluderer bofellesskap med døgnkontinuerlig bemanning med nødvendig kompetanse og kvalifikasjoner til å utføre tjenestene ved botilbudet. Et tilbud som vil kunne gi seks nye årsverk i Tranøy kommune. Det er en mulighet daglig leder i Stenimed AS, Jørn Olav Stensløkken, peker på i et brev rettet til ordføreren og rådmannen i Tranøy.

- En eventuell oppstart kan skje relativt omgående og når kommunen har fattet vedtak om bosetting, skriver Stensløkken i brevet.

Funksjonshemminger og adferdsvansker

Stensløkken peker også på de ulike tilskuddene kommunen vil motta fra staten, som vil dekke inn utgiftene til drift av boligen. I brevet pekes det også på at enslige mindreårige flyktninger utløser ekstra tiilskudd, og at det samme gjelder for flyktninger med alvorlige funksjonshemminger og adferdsvansker.

- Med bakgrunn i Stenimed sin spesielle kompetanse, så er vi åpne for å diskutere sammen med kommunen og Imdi i forhold til også mer krevende brukere. De samlede kostnader for tiltaket vil være avhengig av de valg man gjør, påpeker Stensløkken.

Han peker på ringvirkningene et slikt bosettingstiltak vil ha for Tranøy kommune i form av økt sysselsetting lokalt i kommunen, samt utnyttelse av eksisterende voksenopplæring.

- Og generering av generelt økt positiv aktivitet.

- Nytt for oss

Om tilbudet fra Stenimed AS sier avtroppende ordfører i Tranøy, Odd Arne Andreassen, at dette er noe helt nytt for kommunen.

- Derfor er det noe vi må tenke gjennom før vi bare hiver oss på. Vi må se på hva slags muligheter vi har til å kunne gi de tilbudene som disse asylsøkerne trenger, og det er mange ting som skal stemme i en sånn sammenheng, men til syvende oig sist er det kommunestyret som må ta stilling til saken, sier ordføreren.

Tranøy kommunestyre har fattet vedtak om om å bosette 15 flyktninger i år, samt 15 til i 2016.

- Kan ikke forslaget fra Stenimed omfattes av dette vedtaket?

- Nei, det er et vedtak som gjelder ordinære flyktninger. Når vi snakker enslige mindreårige flyktninger er det en helt annen sak – det er vesentlig mer krevende, understreker han.

Stenimed har tidligere har hatt rammeavtale med UDI (Utlendingsdirektoratet), og har drevet mottak for mindreårige asylsøkere på Stonglandseidet. Det pekes også på at bedriften har hatt en llandsdekkende avtale om bo- og omsorgstjenester for særlig ressuskrevende brukere, og i dag driver nødtransitt på østlandet.

Avtroppende ordfører i Tranøy kommune, Odd Arne Andreassen, er klar på at de fra kommunen ikke bare kan hoppe på tilbudet uten å gjøre en grundig vurdering først. Foto: Remy Kristiansen