TENNEVOLL. For Lavangens del skal kommunestyret ta stilling til saken fredag.

Opplæring på kvelden

– I løpet av de siste årene har vi fått noen arbeidsinnvandrere, særlig polakker til Lavangen. I vår ga vi norskopplæring til syv av dem på kveldstid etter forslag fra meg. Og vi ser helt klart verdien av dette kurset, sier Bratsberg til Folkebladet.

– Barna går på skolen og får norskopplæring der. Ofte får ektefelle eller samboer norskkurs på dagtid, mens de som jobber på dagtid ikke får opplæring. Dette ville vi gjøre noe med. Og på fredag skal kommunestyret ta stilling til et nytt kurs i høst. Det er da snakk om åtte deltakere, fortsetter han.

– Er det snakk om store utgifter for kommunen?

– Nei, det koster 60.000 – 70.000 for å dekke lærer og læremateriell. Men det er her jeg tenker at vi burde samarbeide med både nabokommunene og næringslivet. Dette er et viktig tiltak for at innvandrerne også skal fungere bra i lokalsamfunnet. Kanskje vi kunne få til et samarbeid og et spleiselag på dette, sier han.

– Godt initiativ

Folkebladet tok saken opp med ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp) i Salangen kommune.

– Jeg er ikke helt oppdatert i forhold til hva som skjer på dette området i Salangen. Men jeg vet Salaks har hatt planer. Men jeg synes dette utspillet er spennende og et godt initiativ. Det handler om at de som kommer hit for å arbeide også skal fungere i lokalsamfunnet, sier hun.

Ved oppdrettsbedriften Salaks i Rotvika i Salangen er det omkring 15 arbeidsinnvandrere. Odd Bekkeli ser positivt på innspillet fra Lavangen-ordføreren.

– Ja, absolutt. Hos oss går det mye på engelsk. Og noen ganger må vi bruke tolk. Det kan være tungvint. Jeg har prøvd å få til norskkurs flere ganger uten å lykkes. De har ikke tatt av på det, til tross for at jeg skaffet lærer. Men vi er gjerne med og bidrar og samarbeider hvis en får noe til, sier han.